Kersen brouwerij Mort Subite Foto's: Belga, if

Eerste levering verse krieken aangekomen bij brouwerij Mort Subite

Terwijl heel wat Vlamingen aan het genieten zijn van een deugddoende vakantie, is het alle hens aan dek in de brouwerij van Mort Subite in het landelijke Kobbegem. Maandag werden er de eerste verse krieken van het jaar geleverd, 15.000 kilo in totaal.

“Gespreid over drie dagen krijgen we deze week ’s morgens vroeg telkens een levering van ongeveer zo’n 15.000 kilogram”, zegt brouwer Joost van Zeeland. In totaal verwachten ze in Kobbegem deze week dus ongeveer 45.000 kilogram Belgische krieken. Met de krieken maakt Mort Subite twee kriekbieren: de gewone kriek en de oude kriek. Beide bieren worden op basis van lambiekbier gebrouwen. De gewone kriek heeft jonge lambiek als basis, voor de oude kriek wordt oude lambiek gebruikt.

“Met onze ploeg gaan we onmiddellijk aan de slag om de krieken meteen te verwerken. De krieken worden gemengd met jonge lambic, een bier op basis van spontane fermentatie met wilde gisten die we hier in de Zennevallei aantreffen.”

 

 

Kersen brouwerij Mort Subite
Foto: if

De rijpe krieken vol sap zijn namelijk perfect geschikt om bij deze temperaturen onmiddellijk op de biertank te beginnen gisten. Ongeveer in oktober ronden de brouwers het gistings- en brouwproces af en kan het kriekbier gebotteld worden om op de markt komen.

Moeilijk voorjaar

Brouwerij Mort Subite, een onderdeel van Alken-Maes, werkt zoals altijd met Belgische krieken afkomstig uit het Limburgse Gingelom van leverancier DPO. Daar wordt de kriekensoort Kelleris geteeld, traditioneel een variëteit die zich uitstekend leent voor kriekbieren vanwege de fris-zurige smaak. Al merken ze daar ook de eerste tekenen van klimaatverandering in onze streken en de impact ervan op de kriekenoogst.

“Afgelopen maanden zijn moeilijk geweest voor de kriekenbomen met een natte winter die in april werd gevolgd door een droogteperiode. Die droogte heeft ervoor gezorgd dat de bloesems minder stuifmeel konden verspreiden waardoor de bijen op hun beurt minder goed konden bestuiven”, zegt van Zeeland. “Het resultaat is dat we een wisselend resultaat zagen in de boomgaarden: de ene boom had mooie, volle krieken terwijl andere bomen amper vruchten droegen.”

Kersen brouwerij Mort Subite
Foto: if

Groeispurt

Het wisselvallige weer van de afgelopen weken is dan weer wel positief geweest. “Kriekenbomen hebben vrij oppervlakkige wortels die tot ongeveer een halve meter onder de grond groeien. Ze zijn dus afhankelijk van regen en natte bovengrond om goeie, volle krieken te krijgen. In combinatie met de warme temperaturen hebben de krieken nog een mooie groeispurt laten zien”, zegt van Zeeland.

“We zien dat het weer extremer wordt: periodes van veel neerslag gevolgd door lange periodes van droogte. Een voordeel: droge jaren leveren kleinere krieken op en die zijn iets zoeter dan de grote volle krieken: het sap is nog meer geconcentreerd. En ook kleine, zoete krieken zijn uiterst geschikt om mee te brouwen.”