odisee

Eerste ‘ICT-bosje’ laat hogeschool dromen van veel meer groen

DILBEEK, BRUSSEL, SINT-NIKLAAS, AALST, GENT - Hogeschool Odisee is goed op weg om binnen een paar jaar een eigen Odisee-bos te hebben dat helemaal bekostigd zal zijn met de opbrengst van ingezameld ICT-materiaal.

Begin 2020 lanceerde hogeschool Odisee een eerste soortgelijke inzamelactie. Met de opbrengst kon toen zo’n 283 m² bos en extra groen aangeplant worden in Dilbeek. Dat smaakte naar meer en intussen startte Odisee een samenwerking met Natuurpunt en Out of Use op om op vijf jaar tijd een bos van 10.000 m³ bos bij elkaar in te zamelen. Een definitieve locatie ligt nog niet vast.

Bebossingsgraad

“We installeerden op elke campussen inzamelplekken en bosboxen om zo veel mogelijk pc’s, laptops, servers, printers, schermen en smartphones in te zamelen. We zitten bijna aan driehonderd verschillende toestellen”, zegt Vicky Hoste, die vanuit de interne cel Duurzame Campussen het project coördineert binnen Odisee.

“Momenteel wordt amper 1 tot 2% van de oude gsm’s en de helft van oud ICT-materiaal gerecycleerd. Tel daarbij dat Vlaanderen een bebossingsgraad van amper 11% heeft en 1+1=2”, gaat Hoste verder.

Stof vergaren

Volgens Odisee levert één pc, laptop of server twee vierkante meter bosgrond op. Smartphones, gsm’s of tablets leveren dan weer per vier toestellen een vierkante meter bosgrond op. “We merken dat op dit moment vooral pc’s, schermen en laptops in de Bosboxen en ophaalpunten worden achtergelaten, maar we zijn er zeker van dat er nog veel studenten zijn die thuis een of meerdere oude smartphones of tablets hebben liggen die enkel wat stof liggen te vergaren.”

“En ook buurtbewoners van onze campussen in Aalst, Brussel, Dilbeek, Gent, Schaarbeek en Sint-Niklaas mogen hun oude ICT-materiaal op onze campussen achterlaten. Het bespaart hen een extra ritje naar het containerpark.”