Ook de invasie van kookboeken meer dan beu? Migranten in Vlaams-Brabant zorgen voor een aangename afwisseling met Fairmmm Lekker! Het nieuwe boek verzamelt achttien recepten voor (h)eerlijke foodies, afkomstig uit zeventien verschillende landen. Lekkere gerechten van pittige nieuwkomers.
In het kader van de Week van de Fair Trade, die loopt van 5 tot 15 oktobern geven elf gemeenten uit het Pajottenland en de Zennevallei met de steun van de provincie Vlaams-Brabant een nieuw fairtrade kookboek uit. Nieuwkomers uit Asse, Beersel, Dilbeek, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Liedekerke, Pepingen, Sint-Pieters-Leeuw en Ternat laten Vlaams-Brabant proeven van hun land van herkomst.
Op vraag van de fairtradewerkgroep Pajottenland & Zennevallei werden per gemeente twee recepten gelinkt aan een integratieverhaal van nieuwkomers. Hun ervaringen worden bij de recepten geplaatst. Het resultaat is een kleurrijk en uiteraard divers boek. De achttien recepten komen uit zeventien landen: Congo, Vietnam, Marokko, Afghanistan, Filipijnen, Palestina, Rwanda, Burundi, Cambodja, Senegal, Dominicaanse republiek, Thailand, Albanië, Kirgizië, Ivoorkust, Rusland en Kosovo.
“Door te kiezen voor fairtrade kies je voor duurzame producten die geproduceerd zijn met respect voor de producent in het zuiden én de planeet”, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor Noord-Zuid. “Met dit kookboek leert de lezer de nieuwkomers in het Pajottenland beter kennen. Wij promoten het gebruik van fairtradeproducten bij de inwoners van de provincie en hechten veel belang aan initiatieven die de burgers in Vlaams-Brabant dichter bij elkaar brengen. Daarom ondersteunen we deze originele actie met een subsidie van 6.300 euro.”
“De kracht van het nieuwe kookboek is tweeledig”, zegt Rigo Peeters van de fairtradewerkgroep Pajottenland & Zennevallei. “Het is promotie voor fairtrade koken maar ook een mooie kennismaking met nieuwkomers in het Pajottenland via voeding.”
Het kookboek wordt nu zaterdag 8 oktober voorgesteld in Halle.