Het bedrijf uit Herent heeft er niet lang over gedaan om een investeerder met autoriteit aan te trekken. “In januari van dit jaar richtten ik en twee collega’s Zeal Robotics op”, vertelt De Craemer. Iets meer dan een half jaar later hebben ze met Coucke al een ferme steun in de rug op zak. De andere oprichters zijn Joao Martins en Yasim Coene, waarmee De Craemer samenwerkte in de logistieke afdeling van Colruyt.
LEES OOK. Marc Coucke investeert in roboticabedrijf: “Potentieel om te groeien tot internationale speler”
Ook nu is de logistieke sector hun speelveld. “We maken robots die het werk voor mensen in magazijnen een stuk makkelijker en ergonomischer moeten maken”, verheldert De Craemer. “De bedoeling is dat onze robots samen gaan werken met mensen, ze zijn uitgerust met een platform waarmee ze spullen kunnen aanreiken of ontvangen, ook zijn ze zo geprogrammeerd dat ze rekening houden met goede lichaamshouding voor de mensen die ze assisteren.”
Goedkoper en robuuster
Ik vraag me luidop af wat Zeal Robotics onderscheidt van de concurrenten, ook hier heeft De Craemer een antwoord op klaar. “We werken met lokalisatie die gebaseerd is op camera’s in plaats van sensoren. Ons systeem is zowel goedkoper als robuuster dan dat van de meeste concurrenten. Ook is de reactietijd van onze machines korter waardoor ze sneller op gevaarlijke situaties kunnen reageren, wat de veiligheid ook bevordert”, zegt hij met trots.
Onafhankelijk van welke investeringen er nog volgen voorlopig lijkt het team te blijven bestaan uit de drie musketiers die alles begonnen. “Wij werken al jaren samen, wij gaan samen het efficiëntste het prototype kunnen ontwikkelen”, verduidelijkt De Craemer.
Vlamingen durven soms niet
Maar dat betekent niet dat de ambitie niet groot is. “De bedoeling is om een Europese speler te worden op gebied van robotica. De koek in de sector is groot genoeg nu is het aan ons om ons deel te pakken. In Vlaanderen is er een enorme rijkdom aan kennis over technologie en robotica, het volle potentieel wordt jammer genoeg niet altijd benut omdat de durf soms ontbreekt om de volgende stap te zetten”, verklaart hij ambitieus.
Voet tussen de deur
De Craemer weet dat een goed product hebben nog geen garantie is op succes, ook een netwerk is van vitaal belang voor een onderneming. “Dat is waar de investering van Comate Ventures samen met Marc Coucke uitstekend voor is natuurlijk. We kenden Comate al en toen we hoorden dat Coucke er ook bij betrokken werd zeiden we tegen elkaar: ‘Dit is ons moment’. Dat hebben we bij deze dan ook gegrepen.”
Hij hoopt in de toekomst nog interessante investeerders aan te trekken. “Het is belangrijk om een voet tussen de deur te krijgen, soms hangt succes af van triviale dingen. Je mag het beste product ter wereld hebben, als niemand het kent dan zit je er mee. Er is meer dan taart genoeg voor iedereen het is kwestie van een groot genoeg deel naar ons te trekken,” besluit De Craemer, die duidelijk honger heeft, vurig.