“Sluikstort is een serieuze doorn in het oog van onze lokale besturen en hun inwoners”, zegt Jonathan De Witte, algemeen directeur van EcoWerf. “Bovendien kost het opruimen van sluikstort handenvol geld, dat dan niet aan andere zaken besteed kan worden.”
Om sluikstorters tegen te gaan, heeft EcoWerf een project opgestart met camera’s. De mobiele camera’s worden voor een bepaalde tijd op een bepaalde plek opgehangen in de veertien deelnemende gemeentes (Bekkevoort, Bertem, Boortmeerbeek, Boutersem, Geetbets, Glabbeek, Hoegaarden, Holsbeek, Huldenberg, Linter, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Tielt-Winge en Zoutleeuw).
De gemeentes kiezen zelf waar ze de camera’s ophangen. Dat kan bijvoorbeeld een veldweg zijn waar geregeld afval onrechtmatig wordt achtergelaten, of een plek met glasbollen. Aan de glasbolsite langs de Pleinstraat in Holsbeek zijn camera’s opgesteld. Daar daalde de vervuilingsgraad op een jaar tijd met 16 procent. Voor de andere gemeentes zijn nog geen cijfers beschikbaar.
Als via de camerabeelden, die met nummerplaatherkenning werken, sluikstorters kunnen worden geïdentificeerd, stelt EcoWerf een bestuurlijk verslag op. Dat wordt naar de sanctionerend ambtenaar van de betrokken gemeente gestuurd, die al dan niet een GAS-boete uitschrijft. Boetes komen gemiddeld op 94 euro. “Maar we proberen eerst preventieve maatregelen te nemen, zoals communicatie- of opruimcampagnes”, zegt EcoWerf. “De laatste stap is handhaving.”