Energie halen uit zon, wind en warmte en die beschikbare groene energie zo efficiënt mogelijk gebruiken. Dat is de dubbele doelstelling van het gloednieuwe partnerschap van stad Leuven met Ecopower, een coöperatieve energieleverancier waar de klanten zelf eigenaar zijn van de groenestroominstallaties.
“We willen Leuven zo snel mogelijk zelfvoorzienend maken op vlak van energie. Dat doen we liefst samen met de Leuvense middenveldorganisaties, instellingen en bedrijven. Die kunnen investeren en participeren in de winst”, zegt schepen van Leefmilieu Mohamed Ridouani.
Om die ambities te realiseren zocht de stad Leuven een strategische energiepartner. De keuze viel op Ecopower, een energiecoöperatie met meer dan 50.000 leden die samen investeren in hernieuwbare energie en inzetten op rationeel energiegebruik. Ecopower gaf duidelijk aan om via samenwerking de doelstellingen te bereiken.
Uit dat opzet werd Lokaal Initiatief voor een Coöperatieve Hernieuwbare Transitie (LICHT) Leuven geboren. Ondertussen telt het partnerschap al verschillende organisaties, zoals CORE, EnergieID, Samenlevingsopbouw Vlaams-Brabant, Futureproofed, Ecolife, Dialoog en REScoop Vlaanderen.
“Met LICHT Leuven willen we vernieuwende en toekomstgerichte concepten in de praktijk brengen”, zegt Ridouani. “Op termijn willen we als stad volledig draaien op hernieuwbare energie, waarvan het grootste deel lokaal geproduceerd wordt. Dat betekent dat we alle potentieel op vlak van zonne-, wind- en warmte-energie moeten benutten en tegelijk moeten werken aan onze energie-efficiëntie. De groenste energie is diegene die niet verbruikt wordt.”
Ecopower werkte samen met de partners van LICHT Leuven aan een actieplan. “Op korte termijn willen we zoveel mogelijk grootschalige zonne-installaties bouwen”, stelt Dirk Vansintjan, bestuurder bij Ecopower. “De daken van grote gebouwen blijven vaak onbenut. Denk aan school- en universiteitsgebouwen, bedrijven en overheidsgebouwen. Daar focussen we op. Momenteel hebben we al een inventaris van ongeveer 100.000 vierkante meter dakoppervlakte om collectieve zonneprojecten te ontwikkelen. Dat zijn vijftien voetbalvelden vol zonnepanelen, voldoende om 3.000 gezinnen van hernieuwbare elektriciteit te voorzien.”
Windenergie maakt eveneens deel uit van het actieplan. “Zodra de regelgeving rond de luchtvaart gunstiger is voor het plaatsen van windturbines kunnen we er concreet werk van maken. Op dit moment werken we aan een samenwerkingsverband tussen de verschillende gemeenten langs de E40”, zegt Ridouani.
Ook op vlak van energieverbruik wil LICHT Leuven initiatieven ondersteunen. “Zo wordt er gekeken naar energiebesparing en duurzame mobiliteit in de vorm van een coöperatief deelplatform voor elektrische wagens”, zegt Vansintjan.