Econocom verkoopt afdeling voor computeronderhoud

econocomEconocom verkoopt zijn afdeling die instaat voor computeronderhoud. De zestig bedienden van de IT-dienstverlener uit Zaventem leggen vanaf woensdagmorgen 7 oktober het werk neer. Zij willen weten wie de ASS-afdeling binnenkort overneemt. De directie wilde daar dinsdagnamiddag tijdens een bijzondere ondernemingsraad geen informatie over geven.

De werknemers beslisten om te staken na afloop van een bijzondere ondernemingsraad. Op die manier protesteren ze tegen het feit dat de directie geen informatie wil geven over het bedrijf dat hun afdeling straks overneemt. Het personeel krijgt ook geen garanties over toekomstige loon-en arbeidsvoorwaarden.

De sociale onrust zat eraan te komen nadat bekend geraakt was dat de directie de ASS-afdeling van de hand wil doen. Die eenheid onderhoudt pc’s van grote bedrijven in het kader van lopende contracten. De vakbonden dringen al weken aan op informatie over de verkoop maar de directie houdt tot vandaag het been stijf.

“Daardoor missen we de kans op voorafgaandelijk sociaal overleg met de nieuwe eigenaar”, stellen de bonden. “We willen weten welke afspraken er vooraf moeten worden gemaakt en wat de overname op termijn betekent voor de loon- en arbeidsvoorwaarden.”

Op de ondernemingsraad zei de directie van Econocom alleen dat er nog verschillende kandidaten voor de overname zijn en dat ze niet kan onderhandelen over voorwaarden bij het nieuwe bedrijf.

Bij overnames is de overnemer verplicht om de loon- en arbeidsvoorwaarden van de overgenomen werknemers te behouden. Maar in de praktijk duiken vaak problemen op. Als de overnemer zich op een andere manier op de markt positioneert en de kosten laag wil houden, dan komt er vrij snel druk op die voorwaarden.

Econocom liet in 2015 sterke halfjaarlijkse resultaten optekenen: een omzetgroei van 15 procent, een operationele winst van 35 procent en een nettowinst van 36 procent.