ASSE/HALLE/ZAVENTEM/HAACHT/HERK-DE-STAD – Plastic drankbekertjes op een festival of dorpsfeest worden vanaf 2020 verboden. De herbruikbare cups moeten natuurlijk wèl grondig afgewassen worden. Bij maatwerkbedrijf AMAB in Asse stelde de organisatie Wash-it de eerste Vlaamse wasstraat voor herbruikbare bekertjes voor. Met de installatie is een investering van 1,5 miljoen euro gemoeid. Ook het Brabantse-Limburgse eventbedrijf Festicup werkt samen met AMAB rond het industrieel reinigen van drankbekers.
Volgend jaar treedt de nieuwe wet op het cateringmateriaal in werking en dat betekent dat het op zo goed als alle evenementen verboden is om drank te serveren in wegwerpbekers, blikjes of petflessen. Wash-it is een samenwerking van verschillende sociale maatwerkbedrijven en koepelorganisaties zoals de Federatie van muziekfestivals in Vlaanderen (FMiV). Het bedrijf gaat via sociale economie herbruikbare bekers veilig wassen voor evenementen en festivals in gans Vlaanderen.
1,5 miljoen euro
De eerste wasstraat voor herbruikbare bekers – een investering van 1,5 miljoen euro – is ondergebracht bij maatwerkbedrijf AMAB in Asse. De voormalige beschutte werkplaats evolueerde naar een hedendaags sociaal maatwerkbedrijf voor tewerkstelling van personen met een arbeidshandicap. AMAB is de samenvoeging van drie beschutte werkplaatsen – ook nog De Floere te Halle en Dymka Zaventem). Bij AMAB zijn 800 personen aan de slag.
Cup it clean
Ook het Limburgse bedrijf Festicup (Herk-de-Stad) is onder het label “Cup it clean” een partnerschap aangegaan met AMAB rond het industrieel reinigen van festivalbekers. Festicup is het bedrijf van Jozef Plevoets uit Sint-Truiden en Steven Van Herreweghe uit Haacht. Het duo richtte in 2018 Festicup op. Hun doel: evenementen duurzamer maken door het aanbieden van herbruikbare bekers. Een jaar later lanceerden ze een mobiele wasstraat voor het reinigen van hun bekers, een primeur voor België. Met de afwasmachine op wielen reinigen ze tot 10.000 herbruikbare bekers per uur.