1d69b16e-4bc8-11e9-938e-8ba011d7af5f_web_scale_0.055_0.055__

Drama in de disco: “ik zie mijn levenswerk van 21 jaar op korte termijn naar de knoppen gaan”

AARSCHOT/TIELT-WINGE/HERSELT – Nu de ene coronamaatregel na de andere versoepeld wordt, komt ons “gewone” leven weer min of meer op gang. Een dagje shoppen of een terrasje doen onder de zon is er weer bij. Maar voor de uitbaters van de discotheken blijven het donkere dagen. Ze hebben geen enkel uitzicht op een heropening van hun zaak. Intussen blijven de rekeningen wel binnenstromen. “Ik zie mijn levenswerk van 21 jaar op korte termijn naar de knoppen gaan”, zegt Patrick Wouters, zaakvoerder van discotheek Millennium in de regio Aarschot. Ook zijn collega’s van dancing Cosmo in Tielt-Winge zitten met veel vragen nadat de geplande heropening tijdens de paasvakantie in het water viel. Door de gevolgen van de…coronacrisis. 

Ze doen niet liever dan wekelijks hun publiek entertainen, maar al meer dan drie maanden leggen ze in hun feestpaleis geen enkele “plaat” op, en loopt er uit de tapkraan geen enkele druppel bier. “Ik begrijp de veiligheidsmaatregelen van de overheid”, zegt Patrick Wouters van discotheek Millennium. “Maar wat de overheid er daarna van gemaakt heeft is een echte klucht. Ik voel heel veel boosheid maar sta machteloos. Onze sterk uitgedunde sector is nergens vertegenwoordigd waardoor onze stem niet gehoord wordt.”

Ongelijke behandeling 

Wouters (foto links) is niet te spreken over wat hij de ongelijke behandeling noemt tussen horecaspelers. “Een maal hebben we 4.000 euro steun ontvangen, wat een mooie geste is. Maar voorts moeten discotheekuitbaters het stellen met welgeteld 160 euro per gedwongen sluitingsdag. Omdat we in normale omstandigheden 2 dagen per week geopend zijn, betekent dat voor ons 320 euro per week of 1.280 euro per maand. Onze doorlopende vaste kosten bedragen tussen 8.000 en 10.000 euro per maand. Tel maar uit. Frituren, broodjeszaken en pitabars, daarentegen, streken elke maand meer dan 4.000 euro omdat ze 6 dagen per week geopend zijn. Sommige van die uitbaters komen niet bij van het lachen omdat ze meer verdienden dan in pre-coronatijden. Dergelijke oneerlijke behandeling zorgt voor een erg zuur nasmaak in de wetenschap dat ik meer dan 20 jaar elke maand 20.000 tot 30.000 euro belastingen en btw heb betaald. Als deze situatie nog lang aanhoudt zal mijn levenswerk van 21 jaar naar de knoppen gaan”, zegt Wouters. De zaakvoerder die 40 mensen tewerk stelt, is ook niet te spreken over de tijdelijke btw-verlaging in de horeca. “Welk voordeel hebben wij daarbij als we toch niet mogen opendoen”, vraagt hij zich af.

Horeca Vlaanderen

Op de steun van Horeca Vlaanderen rekenen ze in de discowereld naar eigen zeggen niet. “Ik heb sterk het gevoel dat ze niet echt bezig zijn met onze zaak. Als we hen vragen stellen, dan krijgen we wel een antwoord maar gebeurt er niet veel. Maar ja, we zijn maar een kleine nichespeler. Voor de cafés, restaurants en hotels kunnen ze meer betekenen.” Ook Robby Vranken, medezaakvoerder van discotheek Cosmo (foto hiernaast, bron ROBtv) in Tielt-Winge, gelooft niet in de hulp van de belangenorganisatie. De familiezaak zou tijdens de paasvakantie heropenen maar de coronacrisis strooide roet in het eten. “Wanneer we wel kunnen openen? We hopen op oktober maar dan nog is het de vraag onder welke voorwaarden dat zal kunnen. Het heeft immers geen zin je zaak te openen wanneer er maximum 200 mensen binnen mogen. Dan hou je beter de deur toe. Bovendien vraag ik me af hoe we die social distancing moeten garanderen. Een slowke zal er dan niet meer inzitten. We zitten nog altijd met heel veel vragen”, zegt Vranken.

Snel duidelijkheid 

“We geloven dat het nog goed kan komen maar dan moet er op korte termijn wel duidelijkheid komen. Anders zie ik het heel somber in”, zegt Wouters nog. Ondanks de gedwongen sluiting blijven de zaakvoerders niet bij de pakken zitten. Patrick verfraaide de buitengevel van zijn zaak en binnen voert hij zelf verbeteringswerken uit. Hetzelfde verhaal hoor je in de Cosmo waar Robby en vader Frans de handen uit de mouwen steken met onderhoud en verbeteringswerken.

De gevel van disco Millennium zit in een nieuw jasje.