Aan het sas in Kampenhout werd vrijdag voor de allerlaatste keer Belgisch witloof verhandeld. Na 56 jaar sluit de veiling van BelOrta definitief de deuren. Alle activiteiten verhuizen maandag naar Sint-Katelijne-Waver in de provincie Antwerpen.
De allerlaatste witloofstronken werden te koop aangeboden op de veiling in Kampenhout. Zowel voor de aanwezige kopers als voor de verkopers was het even slikken.
Na ruim 56 jaar komt een einde aan een belangrijk economisch hoofdstuk in de geschiedenis van Kampenhout. Dat startte in augustus 1960, toen honderden witlooftelers uit de streek beslisten om hun producten georganiseerd en op een meer efficiënte manier te koop aan te bieden.
Volgens witloofteler Rudi Van Ingelgom zal Kampenhout voor altijd verbonden blijven met het zogenaamde witte goud. “We hebben nog enkele telers die een tiental jaar of langer de witloofteelt zullen verdedigen.”
De activiteiten van de veiling verhuizen naar de grote broer van BelOrta in Sint-Katelijne-Waver. De gebouwen staan goed als leeg. Ze zullen hoe dan ook verdwijnen, vermoedelijk al over enkele maanden. De Gentse projectontwikkelaar MG Real Estate heeft zijn oog al laten vallen op het terrein.
Met de in september overleden vader van burgemeester Kris Leaerts (CD&V) verdween de laatste oprichter van de veiling.