Naast de wettelijke ontslagvergoeding zal Audi de werknemers ook een bedrijfspremie aanbieden, die berekend wordt op basis van de anciënniteit van de werknemer. “Het budget (dat voorzien is voor de ontslagvergoedingen en bedrijfspremies, red.) is meer dan dubbel zo hoog dan de wettelijke ontslagvergoeding”, zegt D’hoore. “We zijn ervan overtuigd dat werknemers de kwaliteit van ons aanbod zullen erkennen en het zullen accepteren”, aldus nog de woordvoerder.
Zesde voorstel afgewezen
Gerd Walker, de wereldwijde nummer één bij Audi verantwoordelijk voor productie, betreurt dat de vakbonden het “laatste, verder verbeterd voorstel”, het zesde voorstel intussen, hebben afgewezen. “We houden woord en zullen elke werknemer vrijwillig een individuele en faire ontslagvergoeding aanbieden bovenop de wettelijke ontslagvergoeding. Op deze manier willen we de werknemers die zoveel voor de vier ringen hebben gedaan, ondersteunen op hun weg naar een nieuwe professionele toekomst.”
De onderhandelingen over een sociaal plan waren op 1 oktober begonnen. De directie legde een eerste voorstel van sociaal plan, met onder andere een voorstel van sluitingspremie, op tafel. Dat leidde tot een korte spontane werkonderbreking bij Audi Brussels, omdat het voorstel volgens de vakbonden “ver onder de verwachtingen” lag. Een tegenvoorstel van de vakbonden werd dan weer door de directie verworpen.
Tegenvoorstel
In november kwam de directie met een nieuw voorstel, dat beter onthaald werd. “Het nieuwe voorstel is het debat waard”, zei Jan Baetens, secretaris bij ACV Metea, toen. Het omvatte onder andere sluitingspremies en brugpensioen voor de zowat 3.000 werknemers van Audi Brussels, waar eind februari de productie stopgezet zou worden.
De vakbonden legden een tegenvoorstel op tafel, dat volgens Baetens door de directie van de tafel werd geveegd, tot woede van het aanwezige personeel. Dat blokkeerde daarop de vergaderzaal. De directie werd onder politiebegeleiding uit de fabriek in Vorst ontzet. De directie veroordeelde het “protest van werknemers dat tot geweld leidde”. De vakbonden spraken op hun beurt van een “diepe breuk in het vertrouwen”. De onderhandelingen liepen uiteindelijk finaal stuk op het zesde voorstel van de directie.