OntslagVRT300824 Ricus Jansegers en Lotte Vermeir. — © rr, Nattida-Jayne Kanyachalao/Fotomontage GVA

Directeur Ricus Jansegers en netmanager Lotte Vermeir moeten opstappen bij VRT na kritisch rapport

Directeur content Ricus Jansegers moet vertrekken aan de Reyerslaan. Dat heeft de raad van bestuur vrijdag beslist op basis van een rapport over welzijn aan de Reyerslaan. Ook netmanager Lotte Vermeir moet opstappen. Dat heeft De Standaard vernomen op basis van bronnen binnen de VRT.

Vlak voor de start van een druk najaar bij de VRT, heeft de VRT-directie vrijdag op de raad van bestuur enkele ingrijpende verschuivingen aan de top aangekondigd. Zowel directeur content Ricus Jansegers als netmanager Lotte Vermeir moet opstappen. Dat werd aangekondigd door de directie op een raad van bestuur na een kritisch rapport, dat opgesteld werd aan de hand van gesprekken tussen het VRT-personeel en de preventieadviseur. De adjunct-netmanager, die een tandem vormt met Vermeir, wordt tijdelijk op non-actief gezet.

Het welzijnsrapport is kritisch over de verantwoordelijkheid van beiden in een conflict, waarbij twee kampen zijn ontstaan binnen de afdeling content. Als hoofd van de afdeling content is Jansegers verantwoordelijk voor alles wat gemaakt wordt op de tv- en radiozenders, maar hij staat niet op één lijn met Vermeir, die de leiding heeft over VRT 1 en VRT Canvas en aan hem rapporteert. De lange staat van dienst van Jansegers bij de commerciële zenders wekte al vroeg de vrees dat de VRT onder zijn leiding haar publieke opdracht uit het oog zou verliezen. Zijn eerste wapenfeiten – de veelbesproken transfer van Niels Destadsbader en het geflopte format The greatest dancer – werkten die vrees alleen maar in de hand.

Directeur content Ricus Jansegers moet vertrekken aan de Reyerslaan — © Maarten De Bouw

Zaak-De Pauw

De positie van Jansegers kwam verder onder druk na het fel bekritiseerde uitstel van de docureeks Het proces dat niemand wou over de zaak-De Pauw. Daags voor de geplande uitzending had hij het programma in samenspraak met ceo Frederik Delaplace geschrapt uit het zendschema. Dat was fel tegen de zin van Vermeir en haar adjunct-netmanager. Daarna kwam ook aan het licht dat de VRT-top de geplande uitzending van Godvergeten aanvankelijk wilde uitstellen.

Een lang aanslepend conflict bij de VRT Jong-redactie, die weliswaar niet onder de verantwoordelijkheid van Jansegers valt, gaf vervolgens de doorslag om een bemiddelaar aan te stellen bij de VRT. Dat werd de Nederlandse professor Rob van Eijbergen. Hij moest het vertrouwen tussen het personeel en de directie opnieuw herstellen en had de preventiedienst de opdracht gegeven om een onafhankelijk rapport op te stellen over het welzijn op de werkvloer. Daartoe werden vertrouwelijke gesprekken gevoerd onder vier ogen met de interne preventieadviseur.

De positie van Jansegers kwam verder onder druk na het fel bekritiseerde uitstel van de docureeks ‘Het proces dat niemand wou’ over de zaak-De Pauw — © VRT

“Naar aanleiding van het rapport en het advies, heeft Ricus Jansegers besloten VRT te verlaten”, staat te lezen in het officiële persbericht. “Het was een eer en ik kijk met veel trots terug op mijn periode bij de publieke omroep: het radio- en tv-aanbod van VRT is vandaag scherper, gevarieerder en jonger dan voorheen”, zegt Jansegers zelf. “VRT staat in haar sterkte. Maar mijn stijl en aanpak matchen niet altijd met iedereen bij VRT en de aansturing van de ploeg begon daaronder te lijden. Ik wil me excuseren bij mensen die zich gekwetst voelen. Alles bij elkaar is het beter nu de fakkel door te geven.”

Lotte Vermeir geeft geen commentaar, en was vrijdagmiddag ook niet bereikbaar voor een reactie. Uit respect voor de privacy van de betrokkenen wil VRT geen details over de inhoud van het rapport vrijgeven. Liesbet Vrieleman, algemeen hoofdredacteur van de VRT-nieuwsdienst, neemt tijdelijk de directie van de afdeling content over. Griet De Craen, hoofdredacteur audio, gaat de nieuwsdienst in haar plaats leiden.

Familiezender

Jansegers werd begin 2021 binnengehaald door CEO Delaplace. Als programmadirecteur bij VTM en DPG Media had hij de commerciële zender omgevormd tot familiezender dankzij shows als K2 zoekt K3 en The masked singer. Aan de Reyerslaan haalde hij De droomfabriek van onder het stof en gaf hij Niels Destadsbader een eigen muzikale show met Ik vraag het aan. Maar hij investeerde ook fors in de glittervloer van The greatest dancer, die al na één seizoen opgeborgen werd. Eerder stond hij ook al aan het hoofd van het toenmalige VT4 en Vijftv, nu Play4 en Play5.

Vermeir geldt dan weer als een VRT-insider. Ze werkt al sinds 2008 aan de Reyerslaan en leidde onder meer de studiedienst. In 2015 werd ze de rechterhand van toenmalig netmanager Olivier Gooris. Na zijn vertrek in 2021 nam Vermeir de leiding over samen met adjunct-netmanager Lin Delcour, die een verleden heeft als programmamaker. Hoewel uit het rapport werd geconcludeerd dat het vertrek van beide nodig is om de rust te doen weerkeren, horen we dat intern dat het afscheid van Vermeir op veel onbegrip stuit bij VRT-gezichten. Phara de Aguirre vatte dat sentiment al samen op X: “Het ontslag dat niemand wou. Dank Lotte, voor al wat je betekend hebt voor VRT.” Het lijkt er sterk op dat de directie geen partij wilde kiezen in het hele debat.

“Onze verantwoordelijkheid en bekommernis gaan in de eerste plaats uit naar het héle VRT-team, want dat moet dagelijks in de best mogelijke omstandigheden de complexe opdracht van VRT kunnen vervullen”, sluit VRT-CEO Frederik Delaplace af. “Daarom volgen we de voorgestelde ingrepen om de organisatie van onze contentafdelingen aan te passen. We leggen ook de nodige zelfkritiek en zelfreflectie aan de dag. We zullen doen wat nodig is om het vertrouwen te herstellen.”

 Vakbonden reageren opgelucht

In een persbericht reageerden de vakbonden vrijdagmiddag positief op de maatregelen van de directie. “De resultaten van het onderzoek waren geen verrassing. Maar wat nieuw is, is dat de VRT-directie voor het eerst echt luistert en doortastende maatregelen neemt”, klinkt het bij ACOD-VRT. Het is uiteraard niet zo dat alles is opgelost door personeelswissels, het hele systeem moet veranderen.”

“Beter laat dan nooit”, zegt secretaris Joke Kerkhofs. “We gaan als vakbond uiteraard wel gebruik maken van dit momentum om ook andere pijnpunten binnen de organisatie grondig aan te pakken.”

“Ook binnen de andere directies op VRT sluimert nog onrust, niet in het minst op de nieuwsdienst, waar bijna een jaar na een grootschalig welzijnsonderzoek nog niks is veranderd. Wat nu bij Content is onderzocht, moet binnen elke directie van VRT worden onderzocht, zodat de problemen op elk niveau eindelijk deftig aangepast kunnen worden”, voegt voorzitter Wies Descheemaeker toe.