Met DingNet creëert KU Leuven een proeftuin waar studenten en onderzoekers kunnen experimenteren met de technologie van het internet of things. Dat verbindt alledaagse voorwerpen met het internet, zodat ze met ons en met andere voorwerpen kunnen communiceren.
DingNet biedt vele mogelijkheden. Een plant met een vochtigheidssensor in de potgrond die een bericht stuurt als hij dorst heeft. Decibels bij studentenfuiven gedetailleerd meten. De lichtintensiteit onder bomen in een bos in realtime in kaart brengen.
“Het internet of things zal mee de toekomst bepalen. De KU Leuven wil daarop inspelen en zijn studenten en personeel ondersteunen om grootschaliger te experimenteren met deze technologie”, zegt Annemie Depuydt, directrice ICTS KU Leuven.
Gratis
“In tegenstelling tot gewone wifinetwerken biedt DingNet een draadloos netwerk aan dat zeer energiezuinige communicatie toelaat over een kilometerslange afstand. Het is een gratis omgeving. Uniek is dat het een selfserviceplatform is voor de hele gemeenschap van KU Leuven.”
De proeftuin bestaat uit antennes die heel Leuven, deelgemeente Heverlee en de bredere omgeving dekken. Dat kan gemakkelijk uitgebreid worden naar andere campussen in Vlaanderen. De antennes zijn verbonden met een server in Heverlee. Gebruikers moeten alleen hun login activeren, hun sensoren en toepassingen registreren en DingNet doet de rest.
VersaSense
“We willen studenten, onderzoekers en andere personeelsleden de kans geven om hun creativiteit aan te wenden om samen innovatieve en maatschappelijk relevante toepassingen te bouwen”, stelt Koenraad Debackere, algemeen beheerder van KU Leuven.
DingNet werd ontwikkeld in samenwerking met VersaSense, een spin-off van de onderzoeksgroep DistriNet van het departement Computerwetenschappen van KU Leuven. VersaSense is gevestigd in Leuven.