Momenteel heeft Vlaanderen een opleidingsbudget van 89 miljoen euro voor werknemers, maar Demir wil dat volgend jaar halveren tot 45 miljoen. Dat blijkt uit een brief die ze heeft gestuurd naar de vakbonden en de werkgevers uit de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV), waarin ze het overlegorgaan om advies vraagt. Het opleidingsbudget wordt aangewend voor het Vlaams opleidingsverlof (VOV), de loopbaancheques, de opleidingscheques en het opleidingskrediet.
“Hiermee zal de minister de opleidingsdeelname een zware klap toedienen. Dit is geen opleidingsoffensief, zoals het regeerakkoord beloofde, maar een besparingsoffensief”, zegt Miranda Ulens, algemeen secretaris van het ABVV, in de krant.
Opleidingsverlof
Bij de werkgevers ligt vooral een besparing op het opleidingsverlof moeilijk. “Dat is jammer, want het zijn voor werkgevers belangrijke instrumenten om werknemers gemotiveerd te houden”, zegt Sonja Teughels, arbeidsexperte bij de werkgeversorganisatie Voka, in De Tijd.
Ook de socialistische bond stelt vast dat een opleiding volgen tijdens het werk moeilijker wordt als het VOV zou worden ingeperkt. “Een intensieve, langere opleiding tot een knelpuntberoep wordt helemaal onmogelijk gemaakt”, voegt het ABVV eraan toe in een persbericht. “En Vlaanderen dreigt nu ook de aanmoedigingspremie, tot 627 euro per maand, te schrappen voor wie dit via tijdskrediet wil doen.”
De kans is klein dat de sociale partners hun zegen zullen geven. Demir is van plan volgende week zelf “met een uitgewerkt voorstel naar de regering te trekken”. Volgens oppositiepartij Groen schoffeert Demir de sociale partners en bespaart ze nu al “voor de derde keer op kap van de werknemers”. “Na besparingen op werkbaarheid en op loopbaanbegeleiding wordt nu ook geknipt in opleidingssteun”, zegt Vlaams parlementslid Eva Platteau.