protontherapie

Deeltjesversnellers worden geplaatst in protoncentrum

Op de afdeling Health Sciences op campus Gasthuisberg in UZ Leuven zijn de bouwwerken bezig voor ParTICLe, het eerste Belgische centrum voor protontherapie. Eind deze maand worden daar deeltjesversnellers geplaatst. Dat is een mijlpaal in de bouw van de innovatieve installatie voor radiotherapie.

De twee cyclotrons die het hart vormen van het protoncentrum worden eind april in twee ondergrondse bunkers geplaatst. Leverancier IBA uit Louvain-la-Neuve gaat dat precisiewerk uitvoeren. Eén cyclotron zal dienen voor de klinische behandeling van patiënten. De andere is bestemd voor hoogtechnologisch onderzoek. De plaatsing gebeurt met een mobiele kraan en een hydraulisch hijssysteem. Vanop het dak van het protoncentrum worden de cyclotrons naar beneden in de bunker gelaten.

Lichtsnelheid

Protontherapie is een innovatieve vorm van radiotherapie die minder gezond weefsel beschadigt. Bij protontherapie worden protonen gebruikt. Dat zijn positief geladen deeltjes uit de atoomkern. Om de protonen de energie te geven om tot dertig centimeter in het weefsel van de patiënt te kunnen doordringen, worden ze versneld tot meer dan de helft van de lichtsnelheid. Dat gebeurt in de deeltjesversneller die een bundel van versnelde protonen genereert.

ParTICLe is een consortium van UZ Leuven/KU Leuven en Saint-Luc/UCL, gesteund door UZ Gent, UZA, UZ Brussel en CHU UCL Namur. Het bouwt in België één gezamenlijk interuniversitair behandel- en onderzoekscentrum voor protontherapie uit.