In vier jaar tijd is het aantal win-winleningen met 44 procent gestegen. Met die leningen kunnen familie en vrienden beginnende ondernemers een duw in de rug geven. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams CD&V-parlementslid Robrecht Bothuyne.
Het principe van de win-winlening is eenvoudig. Familie, vrienden of kennissen kunnen een ondernemer een som geld lenen in ruil voor een fiscaal voordeel. In 2016 waren er 2.127 aanvragen. Dat is een record.
Het totale bedrag lag hoger dan ooit. Vrienden en familie stelden kmo’s samen 50,5 miljoen euro ter beschikking. Gemiddeld werd er 23.740 euro ontleend. Blijkbaar gaat 2017 verder op hetzelfde elan, blijkt uit de cijfers die Bothuyne opvroeg.
Het ziet ernaar uit dat er dit jaar zo’n 2.400 win-winleningen zullen worden afgesloten, voor een totaalbedrag van bijna 58 miljoen euro. Meestal gaat het om starters. Sinds 2011 staat de formule ook open voor bestaande kmo’s die willen uitbreiden. Denk aan een klein bedrijf dat alleen een webshop heeft maar ook een fysieke vestiging wil openen.
Volgens Unizo betekent het succes van de win-winlening niet dat banken minder willen investeren in beginnende ondernemingen. “Er zijn gewoon veel meer starters. Alternatieve financieringen zoals ook crowdfunding zijn uitgegroeid tot een hype.”