Steeds meer universiteitsstudenten willen niet wachten op hun diploma om de eerste stappen te doen als ondernemer. Om een eerste ervaring op te doen en al te starten met ondernemen vanop de schoolbanken krijgen ze een duwtje in de rug van de KU Leuven. De Leuvense universiteit gaat dit academiejaar van start met het statuut van student-ondernemer.
De KU Leuven pikt in op de trend om de ondernemersgeest bij studenten te stimuleren. Zij kunnen vanaf nu een ondernemersstatuut aanvragen. Aan de universiteit in Gent loopt al vier jaar een vergelijkbaar project, maar dit is hoegenaamd geen kopie.
In Gent baseerden ze zich grotendeels op het topsportstatuut, terwijl Leuven kiest voor een model in verschillende stappen. Studenten stellen een idee voor ter goedkeuring en als ze goed op weg zijn, krijgen ze het statuut. Zo is de kans groter dat ze sterk genoeg in hun schoenen staan om het ondernemerschap aan te kunnen.
“Wij hebben gekozen voor een opklimmodel”, zegt Wim Fyen, bevoegd voor spin-off & innovation bij Leuven Research & Development. “Als studenten met een interessant businessidee komen, krijgen ze de ruimte om dat uit te bouwen. Hun plan moet een zeker niveau garanderen. Pas vanaf dan bieden we faciliteiten zoals examenspreiding en coaching.”
Je eigen baas zijn en zelf een bedrijfsactiviteit uit de grond stampen: het is vandaag erg in trek bij jongeren. De KU Leuven speelt daarop in met een faculteitoverschrijdend initiatief dat ondernemerschap bij studenten moet aanwakkeren en ondersteunen. “Het platform kreeg de naam LCIE. Dat staat voor Leuven Community for Innovation driven Entrepreneurship.”
“We streven naar een soort ecosysteem voor ondernemen. De community telt al dertien aspirants, vier ideators en elf residents. Dat zijn allemaal teams. Ze kunnen stage lopen in een startupbedrijf. Er zijn al projecten voor een mini-waterkrachtcentrale, 3D-printing en eventmanagement.”