LEUVEN – Zaakvoerder Arne Mortelmans van café ’t Werrek in Wijgmaal (Leuven) heeft als een van de eersten zondagnacht zijn horecazaak heropend. Een seconde na middernacht mochten de klanten na een lockdown van bijna 3 maanden opnieuw naar binnen voor een frisse Stella. Een uurtje later moest het café alweer de deuren sluiten.
Met de meter in de hand berekende Arne Mortelmans de afgelopen dagen minutieus het aantal tafels dat hij in zijn zaak mag zetten rekening houdend met de social distancing van 1,5 meter. “Ik heb 12 tafels geplaatst”, zegt Arne. “Met deze opstelling ben ik reglementair in orde. Aan elke tafel kunnen 2 tot 8 personen plaatsnemen. Aan de toog zijn de krukken weggenomen want daar mag niemand zitten. Ik hoop dat de beschikbare plaatsen vanavond allemaal volzet zullen zijn.” Uiteindelijk daagden een 30-tal stamgasten op voor een uurtje plezier. Om 1 uur stipt doofde Mortelmans alweer het licht.
Impact op maatschappij
Na een lockdown van bijna 3 maanden smachtten de klanten naar een frisse Stella in hun stamcafé. “Mensen hebben dan ook nood aan sociaal contact. Na hun werk of tijdens het weekend willen ze buitenkomen. Met de lange sluiting van de horeca is toch maar bewezen dat horeca een belangrijke rol speelt in onze maatschappij. De impact van de sector op het leven is immens. Het is een goede zaak dat de overheid dat eindelijk beseft. Ondanks dat we tijdens de lockdown op heel wat steun konden rekenen kun je er niet naast kijken dat bij iedereen het water aan de lippen staat door de belastingdruk en de arbeidskosten. De laatste 15 tot 20 jaar is de sector echt leeggezogen”, zegt Mortelmans.
Medewerkers
De door de wol geverfde horecaondernemer heeft 4 jobstudenten en 2 flexijobbers in dienst. Omdat Arne ook een frituur uitbaat (in coronatijden was dat een take-away) kon hij zijn mensen aan de slag houden. “Zelf heb ik me intussen wel beziggehouden, maar heb ik ook heel wat babbeltjes geslagen vanop de barkruk op mijn terras”, luidt het.
Pensioen weg
Hoe het met de horeca verder moet, is koffiedik kijken. “Ik ga mijn hachje redden door onder andere mijn jarenlange ervaring. Maar er doen schattingen de ronde dat in Leuven tot 20% van de cafés de deuren niet meer zullen heropenen. Daar bovenop zouden nog eens 5% van de uitbaters er na de opening de brui aangeven omdat in deze nieuwe werkomstandigheden de uitbating niet meer rendabel is. Een zaak overlaten in deze tijden? Zo goed als onbegonnen werk omdat je er niets meer voor zult krijgen. Meteen is dan ook je pensioen weg”, besluit Mortelmans.