“Bedankt om al die jaren klant te zijn.” Met die woorden sloot Johan vrijdag de babbel af met zowat iedere klant die binnenstapte. Veel klanten kwamen al 28 jaar lang meermaals per week langs. Voor vers fruit, lekkere groenten of een krokant gebraden kip.
Maar zondag heeft Johan de deuren gesloten. “Na 28 jaar vind ik het wel eens tijd voor wat anders”, zegt Johan. “Ik heb deze job altijd graag gedaan. Het contact met de mensen is geweldig. Ik vind het belangrijk om hier niet als een robot te staan, en met iedereen een vriendelijk babbeltje te doen. Ik ga het dus zeker ook missen.”
Johan begon de zaak 28 jaar geleden samen met zijn vrouw in hun eigen garage. Een bakstenen schuur, zoals ze het zelf noemen. Vandaar ook de naam ‘De Fruitschuur’. Heel laagdrempelig, met bakken vol groenten tegen de twee muren en een persoonlijke bediening.
Lange dagen
“Wat veel mensen niet beseffen, is dat het voor ons niet beperkt is tot de openingsuren. ’s Nachts moeten we naar de versmarkt, zodat de winkel tegen de opening gevuld is. De werkdag begint hier om 2.30 uur. De winkel zelf is open tot 18.30 uur. En dan hadden we ook nog een leverronde langs verschillende horeca uit de buurt, die het hele jaar lang op je rekenen. Kortom: héél lange dagen, en weinig tijd voor ontspanning. Nu ik wat ouder word, begint dat ook wel te wegen. Ik spendeer eigenlijk elke minuut vrije tijd die ik heb al slapend. Vakantie zat er al jaren niet in.”
Johan is nog een aantal jaar verwijderd van zijn pensioen, maar vond het toch tijd voor wat anders. “Als ik nu niet wat meer vrije tijd ga nemen en genieten van het leven, wanneer dan wel? Wie weet hoe lang heb ik nog om dat te doen”, zegt hij.
“De timing wordt ook wel beïnvloed door een bouwproject waar we jaren geleden al in stapten. Ons huis en de drie huizen errond worden dit jaar nog afgebroken voor een nieuwbouw. Een goede gelegenheid dus om een nieuwe stap te zetten in mijn leven”, aldus Johan.
Nieuwe job
Opvolging was er sowieso niet, dus de winkel moest sluiten. Johan vond al een nieuwe job. “Ik begin binnen twee weken te werken in UZ Gasthuisberg in de mobiele keuken. Ik kijk er enorm naar uit om eens iets nieuws te doen. En ik kies er bewust voor om slechts 80 procent te werken, zodat ik ook écht meer tijd heb om te spenderen aan familie en vrije tijd”, zegt Johan.
De teleurstelling bij de klanten was vrijdag duidelijk groot. “Ik snap de teleurstelling. Veel buurtwinkels zijn er niet meer, terwijl dat toch echt wel een meerwaarde is voor een dorp als Bertem. De concurrentie rond me is doorheen de jaren enorm toegenomen, maar bij een supermarkt vind je niet altijd dezelfde kwaliteit. Ik hoop dat ze terecht kunnen op een lokale markt”, besluit Johan.