De horecazaak dateert van 1948, en is grotendeels verouderd. Daarom heeft de eigenaar, de provincie Vlaams-Brabant, beslist de verbruik-en feestzalen af te breken. Alleen de keuken en het zelfbedieningsgedeelte, die in 2012 gerenoveerd werden, blijven behouden.
Circulair bouwen
Een renovatie is in overweging genomen maar die optie bleek te duur. “Daarom hebben we gekozen voor een nieuwbouw met één bouwlaag, met een veel beperktere oppervlakte, die plaats biedt aan 2 zalen en een verbruiksruimte, sanitair en enkele technische ruimtes”, zegt gedeputeerde Ann Schevenels. De nieuwbouw wordt opgetrokken in Cross Laminated Timber waarbij de wanden en dakplaten in massief hout opgetrokken worden. Deze constructiewijze kadert in de zoektocht om circulaire gebouwen te creëren waarbij op het einde van de levensduur de verschillende onderdelen gedemonteerd kunnen worden en al dan niet in een herwerkte versie opnieuw als bouwmateriaal ingezet kunnen worden. Er wordt gekozen voor grote raampartijen en de gevels worden afgewerkt met leien. In de plannen zijn ook een groendak en zonnepanelen voorzien.
Geschiedenis
De Badmeester heette aanvankelijk ’t Schijf. Deze naam verwees naar de schietschijf die op de kazematten stond. De eerste renovatie van ‘t Schijf gebeurde in 1980, net na de overname door de provincie Vlaams-Brabant. Er werd toen een stuk, de huidige boog, bijgebouwd. In 1997 veranderde de naam van de zaak in de Lindemolen. En in 2005 werd het De Badmeester.
+700.000 euro
De nieuwe Badmeester zal klaar zijn tegen de zomer van 2022. Met de bouw is een investering van ruim 700.000 euro gemoeid.