colruyt

Dankzij eigen zuiveringsstation verbruikt Colruyt amper nog stadswater: “De kwaliteit is zo goed dat we het zelfs drinken”

HALLE - Met bedrijfsgebouwen op het Dassenveld, het Wilgenveld, Elbeek en Hellebroek heeft warenhuisketen Colruyt Group voor zijn bedrijfsactiviteiten in Halle heel wat water nodig voor sanitair, als drinkwater en voor de algemene werking. Maar sinds Colruyt eind 2021 een waterzuiveringsstation in het Dassenveld in gebruik nam, gebruikt het bedrijf nog maar amper stadswater.

“Normaal zouden we met deze warme zomer al zeker 8.000 m³ stadswater hebben verbruikt op onze sites Dassenveld, Elbeek en Wilgenveld. Dat komt overeen met de capaciteit van drie olympische zwembaden”, vertelt projectverantwoordelijke Peter Basteleus. “Dankzij een nieuw waterzuiveringsstation is dit gereduceerd tot zo’n 10% van ons waterverbruik. De overige 90% van ons water is gezuiverd afvalwater en opgevangen hemelwater.”

“Met een productiecapaciteit kunnen we in dit nieuwe zuiveringsstation 11 m3 drinkwater per uur zuiveren, goed voor zo’n 90.000 m³ afvalwater per jaar. Enkel om het gerecycleerde water als drinkwater te hergebruiken hebben we nog wat stadswater nodig om het water te remineraliseren.”

Dubbele waterleidingen

“Concreet hebben we zowel ondergronds als bovengronds dubbele waterleidingen aangelegd: afvalwater van de drie sites in de ene richting en gezuiverd drinkwater in de andere richting”, zegt Peter Basteleus. “Ons hoofdkantoor op Wilgenveld werd als eerste op het waterzuiveringsstation aangesloten, zo’n 1,2 kilometer van de installatie. Daarna volgde de site Elbeek met kantoren en magazijnen, en ons distributiecentrum Dassenveld. Als alles goed gaat, volgt ook nog de site Hellebroek. De leidingen worden op dit moment geïnstalleerd.”

Naast het zuiveren van afvalwater, investeerde Colruyt ook in het uitbreiden van de bestaande bufferbekkens zodat hier nu in totaal 9.500 m³ regenwater kan gestockeerd worden. Dat water wordt met zand en uv-filters gezuiverd om het te gebruiken voor de koelinstallaties en het sanitair. Bijzonder is dat op het Dassenveld ook een watertunnel , die oorspronkelijk was bedoeld voor geautomatiseerd transport maar nooit hiervoor werd gebruikt, werd omgevormd in een extra waterbuffer.

Nog beter

Om dit bijzonder brokje watertechnologie te realiseren, werkte Colruyt Group samen met het technologiebedrijf Waterleau; “De waterkwaliteit wordt permanent gecontroleerd”, zegt ingenieur Hannah Vandewiele. “Colruyt speelt hier echt een pioniersrol; We verwachten dat dit het draagvlak om water te hergebruiken ook bij andere bedrijven en bij het grote publiek een boost zal geven.”

Met het waterzuiveringsstation op het Dassenveld is Colruyt niet aan zijn proefstuk toe. Ook op de Colruytsite op Stroppen heeft de afdeling Fine Food Meat een eigen waterzuiveringsinstallatie.