DILBEEK/TERNAT – Ons land is binnenkort weer een Oude Gueuze en kriek rijker, want Erik De Keersmaeker wil Eylenbosch-in de jaren ‘60 één van de belangrijkste lambiekbrouwerijen-opnieuw op de kaart zetten met de herlancering van de Eylenbosch-bieren. Er wordt een crowdfunding georganiseerd.
Samen met studievriend Jeroen Lettens en jonge brouwer en bio-ingenieur Klaas Vanderpoorten (24) wil Erik De Keersmaeker van Eylenbosch opnieuw een pareltje in het Belgische bierpatrimonium maken. Met respect voor de traditionele methode en authentieke recepten. De Keersmaeker gelooft dat de bierliefhebber vandaag meer dan ooit op zoek is naar authentiek bier: “We zien al vele jaren dat de algemene bierconsumptie in België daalt, terwijl de vraag naar speciale en authentieke bieren juist toeneemt. Wij spelen in op deze vraag. De Oude Gueuze en kriek uit het Pajottenland en de Zennevalei hebben een enorme traditie die we in ere moeten houden”, vertelt De Keersmaeker.
Patience for Eylenbosch
Er is veel geduld nodig om Oude Gueuze en Kriek te maken. De eerste Eylenbosch lambiek is al in 2018-2019 gebrouwen en rijpt nu in de Eylenbosch-tonnen bij brouwerij De Troch in Wambeek (Ternat). In juni 2021 kan voor het eerst van de nieuwe generatie Eylenbosch Oude Gueuze geproefd worden. De eerste kriek wordt in juni 2020 verwacht. Jeroen Lettens: “In afwachting van de Eylenbosch Oude Gueuze en kriek brengen we nu reeds een eerste bier op de markt, met de toepasselijke naam ‘Patience for Eylenbosch’: een Saison van 5.5 %, een typisch bier uit Wallonië. Het werd vroeger, een beetje zoals lambiek in het Pajottenland, door de seizoensarbeiders op het veld gedronken”, weet Lettens.
Crowdfunding
Eylenbosch wil zo snel mogelijk 1.500 hectoliter lambiek kunnen stockeren. Daarvoor zijn 15 foeders, 100 pijpen en 100 tonnen nodig. Om dit te kunnen financieren, wordt via crowdfunding de hulp van bierliefhebbers ingeschakeld. Het objectief is 150.000 euro in te zamelen.
Eylenbosch
Brouwerij Eylenbosch, opgericht in 1886 door Emile Eylenbosch in Schepdaal, groeide tegen de Expo ’58 uit tot één van de leidinggevende brouwerijen in Brabant en België, gerund door de families Eylenbosch en daarna Valkeniers. In de tweede helft van de 20ste eeuw verloren de lambiekbieren hun populariteit ten voordele van de industriële pils, en ging Eylenbosch teloor. Toen de productie begin jaren ’90 werd stopgezet was Eylenbosch eigendom van Mort Subite/Alken Maes. Bij de sluiting kwamen de gebouwen in handen van de familie De Keersmaeker. Erik De Keersmaeker was 30 jaar werkzaam bij voedingsbedrijven als Mars en Kraft Foods, en als commercieel directeur bij Disney.