De gemeenteraad van Leuven heeft een intentieverklaring goedgekeurd om van de hoofdstad van Vlaams-Brabant een smart city te maken. Het stadsbestuur gaat enkele proefprojecten financieren in gezondheidszorg, luchtkwaliteit en mobiliteit. Partners zijn Imec, KU Leuven, Leuven MindGate, hogeschool UC Leuven-Limburg (UCLL) en de bedrijven Cronos (it-consultant uit Kontich) en Commscope (leverancier van telecommunicatieapparatuur uit Leuven).
Een eerste experiment gaat weldra van start. Daarbij wordt gebruik gemaakt van technologie van het noodlijdende Leuvense bedrijf Option. Sensoren worden op lantaarnpalen geplaatst om allerlei dingen te meten. Dat gaat van luchtkwaliteit tot het al dan niet bezet zijn van parkeerplaatsen. Kortom, de klassieke uitingen van smart cities.
De sensoren zullen in eerste instantie aangebracht worden op de Grote Markt, het station en de Leuvense ring. Na een positieve evaluatie kan dat uitgebreid worden naar andere locaties in de stad. De resultaten van de metingen worden doorgestuurd naar de stedelijke diensten en smartphones van individuele gebruikers. Dat gebeurt in alle smart cities.
Het stadsbestuur verwacht na de intentieverklaring voorstellen van bedrijven om andere proefprojecten te lanceren. Daarbij wordt gedacht aan initiatieven ter verbetering van de gezondheidszorg, de mobiliteit, de luchtkwaliteit, de handel en de dienstverlening aan de burger.
Het doel is volgens schepen Mohamed Ridouani (SP.A) een duurzamere omgeving te creëren waar het aangenaam is om te wonen, te leren, te werken en zich te ontspannen. Leuven rekent daarvoor op Vlaamse subsidies.