keukenafvalbakjes

Compost Bag Company levert composteerbare zakjes aan Ecowerf

Ecowerf bestelt voor de volgende twee jaar twee miljoen composteerbare ademende zakjes voor keukenafvalbakjes. The Compost Bag Company uit Herent mag die leveren aan het intergemeentelijk milieubedrijf uit Leuven. “Met de honderd procent biodegradeerbare zakjes maken we een efficiënte compostering mogelijk, zowel thuis als in onze installatie”, zegt Ecowerf.

Het geventileerde keukenafvalbakje en de bijbehorende composteerbare zakjes zorgen voor een gemakkelijk en proper systeem voor het selectief inzamelen van gft. Een deel van het vocht van het keukenafval kan verdampen. Daardoor droogt het afval licht uit en treedt er minder snel schimmelvorming op. De zakjes kunnen zowel in de gft-container als in het compostvat, de compostbak of op de composthoop.

De zakjes zijn voor honderd procent biodegradeerbaar en composteerbaar. Ze worden verkocht via de gebruikelijke verdeelpunten in de gemeenten. Inwoners die nog niet beschikken over een keukenafvalbakje kunnen dat ook aankopen, via de gemeente of de webshop van The Compost Bag Company.

De zakjes worden verkocht per rol van vijftig stuks. Als ze goed bewaard worden (op een droge plaats en afgeschermd van direct zonlicht) kunnen ze tot een jaar na productiedatum gebruikt worden.

Sardinië

Gemeenten kunnen voor hun inwoners composteerbare zakken voor de gft- containers van 40, 120 en 240 liter aankopen. Door het gebruik van de composteerbare zakken blijft de gft-container proper(der). De zak met gft wordt bij de lediging verwijderd. De composteerbare zakken worden verkocht per tien stuks. Het gebruik is niet verplicht.

Het ingezamelde gft wordt gecomposteerd in de installatie van Ecowerf in Leuven. Na enkele weken zijn de zakken volledig gecomposteerd. “Zo kunnen we gft van goede kwaliteit produceren dat een vlotte afzet vindt”, zegt het afvalverwerkingsbedrijf dat 27 aangesloten gemeenten telt.

Ecowerf werkt al enkele jaren samen met The Compost Bag Company. De zakjes worden geproduceerd in het bedrijf Herent. Het volledige proces gebeurt in eigen beheer. Als grondstof wordt zaadolie uit Sardinië gebruikt.