Het Leuvense ingenieursbureau Diabatix mag als eerste commerciële partij testen uitvoeren met de Genius-supercomputer. Diabatix gebruikt Genius voor zware workloads rond artificiële intelligentie (AI). Dat meldt De Tijd.
De supercomputer werd door KU Leuven, in samenwerking met Hewlett Packard Enterprise, gebouwd. De bedoeling is om AI-workloads te draaien met grote datasets, die dus veel computerkracht vergen. De supercomputer is ondergebracht in het Vlaams Supercomputing Centrum, waar hij toegankelijk is voor universitair onderzoek maar ook gebruikers uit het bedrijfsleven. Diabatix uit Leuven is de eerste commerciële partij die de toelating kreeg om testen uit te voeren op Genius.
Software
“We hebben een eigen software ontwikkeld die op basis van AI het hele ontwerpproces beheert en uitvoert”, vertelt Lieven Vervecken, mede-oprichter en CEO van Diabatix, in De Tijd. “Daar is dus geen manuele tussenkomst meer nodig. Dat is enerzijds gemakkelijk voor ons, maar anderzijds betekent dat wel dat we heel wat rekenkracht nodig hebben. En dat is waar Genius in het plaatje past”. Diabatix noemt zichzelf een ‘geautomatiseerd ingenieursbureau’ en ontwerpt gespecialiseerde koelingssystemen op maat.
Ontwerpen voor koelingen
“Voor een typisch ontwerp moeten we rekenen op een 1.000 tal processors die 3 tot 5 dagen non-stop draaien. Die processors generen evenveel data van ongeveer 1.000 dvd’s”, kadert Vervecken. Genius heeft rekenkracht die vlot die van 20.000 smartphones evenaart. Heel wat smartphonefabrikanten zijn volgens Vervecken trouwens klant aan huis voor innovatieve koelingontwerpen, maar ook in de ruimtevaart en de automotive-sector is Diabatix actief. Denk dan aan de koeling van elektronica of de batterijen in elektrische wagens. “Alle machines in de industrie hebben koeling nodig, maar koeling is niet overal even kritisch. In een laptop is de koeling bijvoorbeeld een kritisch element, terwijl dat dat bij een traditionele desktop-pc veel minder is”, klinkt het.
Tien werknemers
Diabatix werd drie jaar geleden opgericht en telt nu een tiental mensen. Tegen het einde van volgend jaar hoopt het bedrijf dat te verdubbelen. Omzetcijfers wil het bedrijf liever niet kwijt.