“Het zijn moeilijke tijden voor bedrijven met eerst de coronacrisis en daarna de energiecrisis”, zegt Johan Vermeire, directeur B2B Food Retail bij Colruyt Group in Halle. “Alle aspecten van de bedrijfsorganisatie worden vandaag onder de loep genomen om kostenefficiënter te kunnen functioneren. Zo ook de bedrijfscatering.”
“Uit cijfers blijkt dat het aantal thuiswerkers sinds corona van 24% naar 40% is gestegen. Dat betekent dat bijna een op twee werknemers niet meer elke dag op kantoor zit. Het klassieke bedrijfsrestaurant met een verse lunch op vaste uren heeft in veel gevallen een update nodig. Werknemers willen steeds vaker hun lunchpauze kunnen nemen op tijdstippen die ze zelf kiezen.”
Colruyt Group ging op zoek naar oplossingen die werknemers voorzien van vers en lekker eten op alle mogelijke momenten via een systeem dat gebruiksvriendelijk en veilig is en het bedrijf ontzorgt van de hele organisatie hiervan.
“Colruyt Group heeft zelf de expertise in huis om verse producten aan te leveren en hier de nodige technologie rond te ontwikkelen via onze innovatiehub Smart Technics”, zegt Johan Vermeire. “Hieruit groeide Spar For You dat we graag in de bedrijfswereld willen uitrollen.”
Drie opstellingen
“Momenteel kunnen we bedrijven drie opstellingen aanbieden die allemaal visueel aangepast kunnen worden naar de look & feel van het bedrijf”, gaat Johan Vermeire verder. “De kleinst mogelijke opstelling zijn slimme koelkasten. Dat zijn eigenlijk gekoelde voorraadkasten die werknemers met hun bankkaart kunnen openen en meteen ook afrekenen. Onder meer in onze fitnessketen Jims zijn dit soort koelkasten al enkele maanden in gebruik. Het assortiment aan producten dat bedrijven beschikbaar willen maken voor hun personeel kan in onderling overleg worden samengesteld. ”
“Voor bedrijven die een uitgebreidere foodservice willen, kunnen gebruikmaken van een foodcorner. Die heeft niet alleen slimme koelkasten maar ook een koffietoestel, een watertap, industriële microgolfovens en eventueel een zithoek wat de foodcorner tot een ontmoetingsplek in het bedrijf maakt”, zegt Johan Vermeire. “Voor wie wil gaan voor de totaaloplossing is er de minimarket. Hier is het aanbod aan drank en voeding nog uitgebreider. Er kan zelfs ook non-food worden voorzien. Hier kunnen werknemers ook producten vinden om eventueel thuis klaar te maken.”
Flexibele pauzes
Een aantal zaken werden reeds uitgetest bij het hoofdkantoor van ISS en bij SN Brussels Airlines. Maar de echte grote testcase loopt momenteel bij UCB met vestigingen in Drogenbos en Eigenbrakel. Hier staan de drie opstellingen momenteel uitgestald.
“Wij waren binnen UCB op zoek naar een nieuw cateringconcept omdat we het belangrijk vinden dat onze werknemers flexibel hun pauzes kunnen inplannen”, zegt Brecht Vanthemsche, facilities specialist bij UCB. “Zo kwamen we bij Spar For You van de Colruyt Group uit. We zijn enthousiast over dit nieuwe concept. Een pluspunt voor ons is zeker dat wij zelf ons niet met deze catering moeten bezig houden. Dat doet Colruyt voor ons.”