Faillissementscoaches Wim Aerts, Barbara Bouckaert, Cécile Huylebroeck en Eric Van den Broele.

Coaches zetten zich gratis in om failliete ondernemers te begeleiden: “Ze moeten weer leren wie ze zijn als mens”

In de eerste helft van dit jaar zijn in Vlaanderen 3.537 ondernemingen failliet gegaan. Dat is een record. Dyzo staat failliete ondernemers gratis met raad en daad bij, maar kreunt onder een steeds zwaardere werkdruk. Intussen zet ook de nieuwe organisatie Revival in Vlaanderen vijftien coaches in die gratis en langdurige begeleiding geven aan mensen die failliet zijn gegaan.

Het aantal faillissementen is al een tijdje aan het stijgen. Dat komt door de opeenvolgende crisissen: eerst corona, dan de energiecrisis en de enorme stijging van de loonkosten. De crisis doet zich in zowat alle sectoren voor.

Even leek er een lichtpuntje te zijn in de cijfers. Want als we alleen naar de maand juni kijken, is het aantal faillissementen in Vlaanderen met 8 procent gedaald ten opzichte van juni vorig jaar. “Maar het is nog steeds het derde hoogste cijfer ooit en er is ook geen herstel in zicht”, zegt Eric Van den Broele, directeur onderzoek en ontwikkeling van GraydonCreditsafe, het bedrijf dat het aantal faillissementen nauwkeurig bijhoudt. “De kleine daling voor juni kan te maken hebben met het kleinere aantal zittingsdagen van de ondernemingsrechtbank. In de komende maanden verwacht ik een verdere stijging van het aantal faillissementen. We zien in onze gegevensbestanden dat nog heel veel bedrijven hun belastingen en leveranciers te laat betalen.”

Begeleiding van ondernemers in moeilijkheden

Dat voelen ze ook bij Dyzo. Dat is een vzw die ondernemers in Vlaanderen in de aanloop van een faillissement én na het faillissement gratis begeleidt, zowel op economisch, juridisch als psychologisch vlak. “We hebben vorig jaar op ons hoogtepunt 3.908 ondernemers tegelijk in begeleiding gehad. Dat is het hoogste aantal ooit”, zegt Wim Aerts, algemeen directeur van Dyzo. “De gemiddelde duurtijd van een begeleiding is ook gestegen van 4,2 uur in 2022 naar 5,16 uur in 2023. Er zijn ook steeds meer terugkerende dossiers en steeds meer langlopende en diepgaande begeleidingen. Dat leidt tot een verhoogde werkdruk voor onze medewerkers en langere wachttijden voor ondernemers.”

Waarom ik dit doe, gratis en voor niets? Omdat ik bewust mensen wil helpen. Ik haal er veel voldoening uit dat failliet gegane ondernemers bij mij met meer rust en zelfvertrouwen naar buiten gaan, dan dat ze naar binnen zijn gekomen

Cécile Huylebroeck, coach bij Revival

Dyzo is er dus niet rouwig om dat sinds kort ook een andere organisatie gratis coaching biedt aan ondernemers die failliet zijn gegaan of die hun onderneming hebben moeten stopzetten. De organisatie heet Revival en is een initiatief van de Pulse Foundation. “We doen eerst een kennismakingsgesprek met de ondernemer, om na te gaan of die niet té diep in de put zit en misschien eerst naar een psycholoog moet”, zegt Barbara Bouckaert, directeur van Revival.

Lees ook: Revival helpt ondernemers doorstart maken na faillissement

“We gaan aan de slag met mensen die zin hebben om zich opnieuw uit te vinden om vervolgens weer aan de slag te gaan als ondernemer of werknemer. Concreet krijgt de failliete ondernemer acht gratis sessies van anderhalf uur met een professionele coach. Die coach doet dat als vrijwilliger en wordt dus niet betaald. Na enkele sessies van de coach duiden we ook een mentor aan. Dat is een vrijwilliger die meestal uit de bedrijfswereld komt en extra begeleiding kan geven aan de failliete ondernemer, tussen de sessies bij de coach in.”

We doen eerst een kennismakingsgesprek met de ondernemer, om na te gaan of die niet té diep in de put zit en misschien eerst naar een psycholoog moet

Barbara Bouckaert, directeur Revival

Identiteit opnieuw opbouwen

Cécile Huylebroeck is een van de coaches die door Revival wordt ingezet. Waarom doet ze dat eigenlijk, gratis en voor niets? “Omdat ik bewust mensen wil helpen”, zegt Cécile. “Ik haal er persoonlijk veel voldoening uit dat failliet gegane ondernemers bij mij met meer rust en zelfvertrouwen naar buiten gaan, dan dat ze naar binnen zijn gekomen. Ik wil ze hun identiteit opnieuw laten opbouwen en ze laten uitzoeken wie ze als mens zijn en wie ze zijn voor een ander.”

“Er is een groot tekort aan begeleiding en ondersteuning van failliete ondernemers in België”, zegt Cécile. “Dat is niet alleen voor die mensen zelf een groot probleem, maar ook voor onze samenleving. We moeten ondernemers na een faillissement opnieuw veerkrachtig maken, zodat ze opnieuw hun potentieel kunnen waarmaken voor onze maatschappij.”