IMG_2434

Charter ondertekend voor waterproductiecentrum op vliegbasis

TIENEN - De industrie en de overheid slaan de handen in elkaar om water, afkomstig van het suikerproductieproces van Tiense Suikerraffinaderij, te hergebruiken. Het toekomstige waterproductiecentrum, De Tiense Watervelden, dat ook een energiepark en recreatiepark zal omvatten, wordt ontwikkeld op het militair domein van Goetsenhoven. Het officiële startschot werd maandag gegeven met de ondertekening van een charter met specifieke doelstellingen door Vlaams Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) en de betrokken partners.  

Suikerbieten bestaan voor 75% uit water. De Tiense Suikerraffinaderij hergebruikt dit restwater tijdens het productieproces van haar suiker opnieuw en opnieuw. Toch vloeit er  elk jaar uiteindelijk nog meer dan één miljard liter water, of zo’n 400 olympische zwembaden, van dit (gezuiverd) water naar beken en rivieren.  Met het project komt daar verandering in. “We gaan volop voor een duurzaam waterbeheer, vanuit een toekomstgerichte visie op het integrale watersysteem”, zegt Jan Ingels, directeur van de Tiense Suikerfabrieken.

Warmterecuperatie

Concreet zal het bietenproceswater na voorbehandeling via een nieuwe pompinstallatie afgeleid worden naar een beschikbaar terrein buiten de stad: de vliegbasis van Goetsenhoven. Het water verlaat dan de Tiense Suikerfabriek aan een temperatuur van 20 graden en kan perfect gebruikt worden voor warmterecuperatie.

Drinkwater

Het water komt vervolgens op De Tiense Watervelden terecht in grote bufferbekkens. Daar neemt De Watergroep het over. “Het volledig gezuiverd water wordt in een nieuw waterbehandelingsstation verwerkt tot drinkwater, wat een innovatieve manier van circulair watergebruik is,” volgens Hans Goossens van De Watergroep. Het zachte bietenwater wordt gemengd met het harde mineraalrijke grondwater van de bestaande winningen van De Watergroep, die zo kan inzetten op brondiversificatie. Daarnaast is het water geschikt voor irrigatie van aansluitende landbouwterreinen en groenzones.

Sport, recreatie en ondernemen

Het project pakt niet enkel de waterproblematiek aan, het is ook een grote stap vooruit op economisch en socio-cultureel vlak en zal de tewerkstelling een boost geven.  Op het bufferbekken dat gebruikt wordt om drinkwater te produceren, wordt een zonnepanelenparkaangelegd, goed voor 4,5 Megawattpiek. De andere bufferbekkens zijn geschikt voor watersporten en er zal ook een strand aangelegd worden. De groene buffer zorgt voor een stille zone met aandacht voor de biodiversiteit. Een activiteitenheuvel laat specifieke sportbeoefening en recreatie toe. De oude kazerne en het aanpalend sportterrein bieden opportuniteiten voor kortverblijf, jeugdactiviteiten en conferenties. De activiteiten van de vliegclubs op de basis blijven behouden.

Op 11 april gaven Minister Zuhal Demir en de strategische partners het startschot van dit ambitieuze project, met de ondertekening van het charter met doelstellingen.