Chocolaterie Centho Chocolatier Geert Decoster van Centho Chocolates valt in de prijzen met zijn chocolade. Foto: ddl

Centho van Geert Decoster bekroond als beste chocolatier van Vlaanderen

Centho van Geert Decoster in Duisburg en Kampenhout en Frederic Blondeel in Brussel zijn verkozen tot Chocolatiers van het Jaar 2025 voor respectievelijk Vlaanderen en Brussel, in de negende editie van de Gault&Millau-chocolatiersgids. In Wallonië ging die eer naar Ducobu in Waterloo.

Voor de nieuwste editie maakte Gault&Millau een selectie van 129 chocolatiers in België en het Groothertogdom Luxemburg, op basis van anonieme en objectieve degustaties. Volgens de gidsuitgever blijft het aanbod zowel op vlak van kwantiteit als kwaliteit stijgen.

In Vlaanderen is Centho bekroond tot chocolatier van het jaar. Gault&Millau waardeert vooral de manier “waarop Centho erin slaagt om met romige ganaches gelaagde smaaknuances te creëren die nooit gaan domineren”. “En waardoor de fijne smaak van origine chocolade behouden blijft en vaak subtiel versterkt wordt”, klinkt het.

Frederic Blondeel werd bekroond als beste chocolatier van Brussel, een erkenning die hem in 2019 ook al te beurt viel. Zijn werk won sindsdien nog aan momentum, klinkt het. “Zijn gedrevenheid om als cacaobrander en chocolademaker het ‘bean-to-bar’-gedachtegoed perfectionistisch vorm te geven, ligt ontegensprekelijk aan de basis van zijn succes.”

De Waalse chocolatier van het jaar is dan weer Ducobu in Waterloo. Daarmee wordt Marc Ducobu bekroond voor zijn drive en zin voor creativiteit waarmee hij zijn team aanstuurt, klinkt het. Zijn ervaring als patissier geeft “aan het ambacht van chocolatier een extra dimensie terwijl zijn inzichten in de mogelijkheden die chocolade te bieden heeft, zijn werk als patissier verrijkt”.

De ontdekking van het jaar is het Antwerpse Palette van Iryna De Peuter. “Ze etaleert zin voor esthetiek en vooral het vermogen om expressieve smaakassociaties neer te zetten”, klinkt het. “Daarin toont ze haar evenwicht om met de juiste verhouding tussen vulling en chocolade mooi glanzende pralines te creëren die naar meer smaken.” De volledige selectie staat op gaultmillau.be en op chocolatier.gaultmillau.be.