Uierontsteking of mastitis is de meest voorkomende aandoening in Vlaamse en Nederlandse melkveebedrijven. Het zadelt die ondernemingen op met heel wat kosten. Om mastitis sneller op te sporen ontwikkelt CellSine, een spin-off van KU Leuven en VUB, samen met het Nederlandse Unitron een detectieapparaat.
Een uierontsteking sneller opsporen heeft diverse voordelen. In eerste instantie vermindert het risico op verspreiding. Een koe met een besmette uier kan in enkele dagen tijd een hele stal aansteken. Vervolgens moet minder melk weggegooid worden. De melkveehouder lijdt daardoor minder verlies en de waterzuiveringscentrales moeten minder afvalmelk verwerken. En dan is het ook nog eens gunstig voor het dierenwelzijn omdat het antibioticagebruik vermindert.
Redenen te over voor CrossRoads2-partners CellSine en Unitron om een snelle, efficiënte detectietest te ontwikkelen die melkveehouders zelf ter plaatse kunnen uitvoeren. CellSine is een spin-off van KU Leuven en VUB die via elektrochemie het gedrag van levende cellen analyseert.
Resultaat
Uit eerdere testen bleek al dat CellSine koemelk in een vroeg stadium kan doorlichten op het aantal witte bloedcellen, een duidelijke indicatie voor mastitis. Om een apparaat te vervaardigen dat licht, draagbaar en robuust is, doet CellSine een beroep op de expertise van de fabrikant van medische apparatuur Unitron uit IJzendijke.
“Zo zullen melkveehouders zelf de test kunnen uitvoeren, met onmiddellijk resultaat. Deze ontwikkeling is voordelig voor mens, dier en milieu”, zegt Bart Landuyt, medeoprichter van CellSine.
(*) CrossRoads2 is een Interreg-project tussen Vlaanderen en Nederland dat kmo’s ondersteunt in hun grensoverschrijdende, innovatieve en technisch haalbare ideeën. In Vlaams-Brabant zijn acht kmo’s betrokken bij dit Europees samenwerkingsprogramma, goed voor een subsidiebedrag van 484.806 euro.