https___static.nieuwsblad.be_Assets_Images_Upload_2023_09_04_dd59d590-e7d4-4a71-bfb3-99844aa5ad51 Het team van café Vaantjesboer organiseert zondag voor de tweede keer de Halse rubijak. Foto: idh

Café organiseert opnieuw rubijak-wedstrijd op en langs kanaal

Café Vaantjesboer gaat de Halse geschiedenis in als het café dat de Hallenaren leerde ‘rubijakken’. Zondag 10 september is de tweede editie gepland van dit recreatief sportevenement waarbij de deelnemers in duo tegen de klok een parcours moeten afleggen in een combinatie van lopen, fietsen en kajakken. “Na een aarzelende start vorig jaar, hebben we dit jaar al dubbel zoveel teams die willen meedoen. Het ziet ernaar uit dat de Halse rubijak een blijvertje wordt.”

“Rubijak, dat is de afkorting van run, bike and kayak”, verduidelijkt cafébaas en initiatiefnemer Bruno ‘Body’ Vandierendonck van café Vaantjesboer. “Het komt erop neer dat mensen zich in duo kunnen inschrijven om eerst samen 12 kilometer te lopen en te fietsen. Ze wisselen elkaar onderweg naar goeddunken af, maar de voorwaarde is wel dat ze allebei altijd samen blijven.”

“Na 12 kilometer stappen ze samen in een kajak om de laatste vijf kilometer te kajakken. De rubijak start aan het café op de Beestenmarkt vanaf 13 uur en er wordt gelopen en gefietst door de Basiliekstraat en langs het kanaal tot in Lembeek en terug. Ter hoogte van de firma Denayer aan de Misiabrug komt er een ponton op het kanaal waar men in de kajak kan stappen om ook naar Lembeek te varen en terug. Ik heb het zelf al meermaals gedaan en geloof me, vijf kilometer kajakken in stilstaand water is bijzonder vermoeiend.”

Ardennen

“Ik heb in mijn jonge jaren ooit eens iets soortgelijks gedaan in de Ardennen”, vervolgt Body. “Het is altijd in mijn hoofd blijven hangen want ik heb me die dag kostelijk geamuseerd. Toen ik het idee vorig jaar eens bij onze medewerkers in de groep smeet, zagen de meesten het wel zitten om dit ook eens in Halle te organiseren. Ik vind dat we sportief en recreatief wel wat meer kunnen doen met de aanwezigheid van het kanaal in Halle. Toen ook de Vlaamse Waterweg groen licht gaf, was de rubijak vertrokken. De scheepvaart op het kanaal wordt niet stilgelegd, maar op zondag zijn er sowieso minder vrachtschepen. De afspraak is dat de kajakkers zich rechts houden op de vaart.”

 

Foto: idh

Vorig jaar kon café Vaantjesboer rekenen op zeventien deelnemende teams. “Vorig jaar liepen de inschrijvingen aarzelend. Mensen wisten totaal niet aan wat ze zich moesten verwachten op de eerste editie van de rubijak”, zegt Body. “Maar meteen na de eerste wedstrijd vorig jaar, kregen we ontzettend veel positieve reacties van mensen die zegden volgend jaar ook te willen meedoen. Het resultaat is dat we zondag met maar liefst dertig teams aan de start staan voor de tweede editie, het dubbele van vorig jaar. Ondertussen hebben we zelfs al ploegen op de reservelijst staan om in te vallen bij mogelijk afzeggingen.”

Helpende handen

“ Dertig kajaks was het maximum aantal dat we konden vastkrijgen”, gaat de cafébaas van de Vaantjesboer verder. “Die halen we in Lokeren. Daarnaast moeten we met meer kajaks ook onze pontons aanpassen om in- en uitstappen mogelijk te maken. Die pontons halen we in Nederland. Om de dag zelf alles in goede banen te helpen leiden kan ik beroep doen op carnavalsgroep Schief Bezjoeberd, voetbalclub ZVK ABBA en motorclub De Pottenpakkers.”

Verwacht wordt dat de snelle teams er zo’n twee uur zullen over doen om de 12 kilometer te lopen en te fietsen en de vijf kilometer te kajakken. Tegen 18 uur worden de laatste deelnemers aan de eindmeet verwacht. Elk team start met een vaste tussentijd en werkt het parcours af tegen de klok.

“Wie wil komen supporteren is welkom. Onder de Misiabrug voorzien we een supportersdorp. De prijsuitreiking gebeurt zondagavond in café Vaantjesboer waar we ook nog een optreden plannen van de band Blinch”, besluit Body.