Buvana Lefevre kwam meer dan 10 jaar geleden naar Europa als onderzoeker. Ze behaalde een doctoraat in de elektrotechniek aan de KU Leuven, om zich daarna vol op het ondernemerschap te storten. “Onderzoek is voor mij geen doel op zich”, vertelt Lefevre. “Alles wat ik doe, moet praktisch inzetbaar zijn.”
“Met Alari Technologies ontwikkel ik software die zonnepanelen meer laat produceren door hen af te stemmen op veranderingen in het weer. Het zelflerende algoritme zorgt ervoor dat we meer energie kunnen opwekken met hetzelfde aantal zonnepanelen. Er zijn geen aanpassingen nodig aan de installatie zelf, dat zou de kosten doen oplopen.”
Buvana Lefevre is als enige aan de slag binnen haar bedrijf, en dus officieel CEO. Maar zelf is ze niet op labels gebrand. “Ben ik nu eerder wetenschapper of CEO? Uiteindelijk gaat het om wat ik doe. Ik heb een enorme passie voor technologie en een neus voor strategisch denken. Die kwaliteiten komen goed van pas als ondernemer, zeker als je een bedrijf opstart.”
Leuven heeft een lange traditie van succesvolle techstart-ups. De verklaring ligt volgens Lefevre voor de hand. “Leuven is een studentenstad waar veel talent blijft plakken. KU Leuven, imec en Group T zijn sterke instituten, dat creëert een ideale voedingsbodem voor innovatie. Vooral in de biotech, nanotech en AI heeft onze stad een sterke naam.”
‘Failing forward’
Leuven start-up-stad, dat is ook de boodschap van And& Connect volgende week. Op het driedaagse ‘inspiratiefestival’ voor start-ups en scale-ups zal Lefevre een pitch houden voor een publiek van 400 ondernemers. En ze brengt advies mee voor starters in haar sector. “Start-ups zijn vaak afgeleid door ingebeelde concurrentie. Dat terwijl elke start-up uniek is, met eigen noden en prioriteiten. Ik ben zelf een levenslange leerling. Je moet durven falen om vooruit te komen. Noem het ‘failing forward’: hoe sneller je faalt, hoe sneller je leert. Daarbij moet je kunnen vertrouwen op mensen met een andere expertise. Gelukkig kan ik rekenen op een sterk netwerk.”
Dit jaar start Alari Technologies pilootprojecten op met andere bedrijven, onder meer producenten van zonne-energie. “Ik wil de schaalbaarheid van mijn software testen, en daarvoor ben ik volop op zoek naar partners. Als die fase achter de rug is, kan Alari Technologies evolueren naar een scale-up met eigen medewerkers.”