“De algemene vergadering van onze vzw keurde gisteravond de toetreding van brouwerij Den Herberg unaniem goed”, zegt HORAL-voorzitter Gert Christiaens. “Het is duidelijk dat de voorbije 10 jaar een opvallende verjonging in de sector heeft plaatsgevonden. Er kwamen namelijk verschillende nieuwe producenten bij. Tilquin werd lid van onze vereniging in 2012, gevolgd door Lambiek Fabriek twee jaar geleden. Die verjongingsdynamiek stellen we niet alleen aan producentenzijde vast maar ook bij de consumenten. Oude Geuze, Oude Kriek en andere lambiekbieren worden opnieuw door volwassenen van alle leeftijden geapprecieerd.”
Café met feestzaal
In 2000 kochten Bart Devillé en Ann Heremans een café met feestzaal aan, dat al jaren leegstond. Initieel was het de bedoeling om het pand als opslagplaats te gebruiken voor de bouwonderneming van het echtpaar. Langzaam rijpte echter het idee om er een brouwerij in onder te brengen. De installatie ervan startte in 2006. In december 2007 was de brouwerij bedrijfsklaar.
Familiebedrijf
“Aanvankelijk produceerden wij enkel hogegistingsbieren. Pas in januari 2017 brouwden wij onze eerste lambiek. De eerste flessen Oude Geuze werden in augustus 2020 op de markt gebracht”, vertelt Bart Devillé. “De brouwketel heeft een capaciteit van 1.800 liter. Het wort wordt na het koken aan de lucht blootgesteld in ons koelschip. Den Herberg is een echte familieonderneming, want inmiddels stapten ook onze zonen Akke en Kloris in de zaak.”
Lambiekvoorraad van 105.000 liter
In 2019 produceerde Den Herberg 1.200 hectoliter bier, waarvan bijna de helft lambiek. De totale lambiekvoorraad bedraagt op dit ogenblik ruim 105.000 liter. Die ligt in een 300-tal eiken vaten van 225 en 400 liter. Dit jaar worden de eerste foeders in gebruik genomen. Wat lambiekbieren betreft worden op dit ogenblik enkel Oude Lambiek en ‘Oude Geuze Devillé’ vermarkt. Er zijn evenwel plannen om het assortiment uit te breiden. 90 procent van de productie wordt verkocht in België.