Voka Metropolitan en Voka Vlaams Brabant juichen toe dat steeds meer Brusselaars een job vinden in Vlaanderen en vooral in de Vlaamse Rand rond Brussel, met de luchthaven als grootste aantrekkingspool. Dat is volgens de werkgeversorganisatie ook een pluim op de hoed van Actiris en de VDAB, respectievelijk de Brusselse en Vlaamse dienst voor arbeidsbemiddeling, voor hun samenwerking in Brussel en op de luchthaven in Zaventem.
Steeds meer Brusselaars vinden een job in Vlaanderen: vandaag zijn het er bijna 50.000. Een goede zaak, vinden Voka Metropolitan en Voka Vlaams-Brabant. “Bedrijven in de Vlaamse Rand krijgen hun vacatures steeds moeilijker ingevuld. Brusselse werkzoekenden zijn welkom om hier te komen werken”, zegt Peter Van Biesbroeck, algemeen directeur van Voka Vlaams-Brabant.
Het aantal Brusselaars dat in Vlaanderen werkt, steeg de voorbije vijf jaar met acht procent. Deze trend zal zich de komende jaren misschien doorzetten door de vergrijzing in Vlaanderen, terwijl er in Brussel net veel jonge laaggeschoolde werkkrachten bijkomen. De toenemende arbeidsmobiliteit van Brussel naar Vlaanderen is een win-winsituatie.
“De mooie cijfers zijn een pluim op de hoed van Actiris en de VDAB, die zowel in Brussel als op de luchthaven goed samenwerken”, zegt Jan Van Doren, directeur van Voka Metropolitan. “We steunen hun ambitie om deze stroom nog drastisch te verhoge, en staan klaar om hieraan mee te werken. Op de luchthaven, met ruime voorsprong de belangrijkste werkgever in Vlaanderen voor Brusselaars en zelfs de grootste private werkgever voor Brusselaars, gebeurt de samenwerking tussen Voka en de arbeidsbemiddelaars al via Brussels Airport House.”
Hinderpalen
Toch zijn er nog enkele hinderpalen om de doorstroom van Brusselaars naar Vlaamse jobs te verhogen. “Het grootste gebrek blijft de talenkennis. Daarnaast missen Brusselse werkzoekenden soms bepaalde basisvaardigheden of aangepaste scholing. De bestaande samenwerking tussen VDAB en Actiris voor de opleiding van Brusselse werkzoekenden naar jobs in Vlaanderen mag zeker nog versterkt worden”, stelt Van Doren.
De mobiliteit, in het bijzonder openbaar vervoer, vormt een tweede aandachtspunt. “De luchthaven moet nog beter bereikbaar zijn, ook voor ploegenarbeid en nachtwerk. Een aangepast aanbod van busverbindingen, het voorstedelijk S-net van de NMBS en de geplande fietssnelwegen tussen Vlaams-Brabant en Brussel kunnen hiertoe bijdragen”, stelt Van Biesbroeck.