RES awards

Brusselse vastgoedprojecten vallen in de prijzen bij Real Estate Society Awards

De beste Belgische vastgoedprojecten van 2024 zijn donderdagavond bekroond tijdens de zevende editie van de Real Estate Society (RES) Awards. De Oscars van onze vastgoedsector bewijzen opnieuw dat ook in moeilijke en complexe tijden er volop gedroomd, ontworpen en gebouwd wordt op het allerhoogste niveau. Grote winnaars dit jaar zijn de Egied Van Broeckhovenschool in Molenbeek, ZIN in NOORD en CityGate I-Marchandises, beide in Brussel. “We mogen fier zijn op het niveau van vastgoed dat we in heel ons land halen”, zegt Frederik Lesire, voorzitter van de jury.

De RES awards 2024 werden in Antwerpen uitgereikt en wel in de Handelsbeurs, zelf in 2020 nog laureaat. De awards prijzen buitengewone Belgische bouwprojecten in drie sectoren: residentieel vastgoed, (semi-)publiek vastgoed en commercieel vastgoed.

Ruim veertig projectontwikkelaars en architecten uit alle hoeken van het land dienden de afgelopen maanden hun meest in het oog springende projecten van het voorbije jaar in om zo één van de felbegeerde Belgische vastgoed-Oscars in de wacht te slepen. Het gaat om een initiatief van de Real Estate Society, de vereniging van de vastgoed-alumni van de Antwerp Management School (AMS).

“Ieder jaar krijgen we een 40-tal projecten binnen die meedingen naar een plek tussen de 9 genomineerden. Dit zijn in onze ogen al winnaars”, vertelt ​Frederik Lesire, voorzitter van de jury. “We mogen echt fier zijn op het niveau dat we in ons land halen. De diversiteit onder de uiteindelijke winnaars is zo groot dat je niet zomaar in één zin kan samenvatten wat deze projecten gemeenschappelijk hebben. Behalve dat ze excellent zijn. De RES awards zijn vooral de bekroning van uitmuntende samenwerkingen in toch wel moeilijke tijden in het vastgoed. In crisistijd hebben we meer en meer nood aan goede partnerships.”

Publiek vastgoed

In de categorie ‘(semi-)publiek vastgoed’ ging de jury op zoek naar nieuwe ontwikkelingen die door of in samenwerking met de overheden zijn gestart en die een positieve vibe genereren in een hele gemeenschap en buurt. De winnaar in deze categorie is de Egied Van Broeckhovenschool in Molenbeek.

In de multiculturele wijk rond het Weststation in Sint-Jans-Molenbeek, in de gebouwen van de voormalige brouwerij Vandenheuvel, opende in september 2024 de Egied Van Broeckhovenschool. In de gloednieuwe school is plaats voor 860 leerlingen. Behalve onderwijs is de school ook een belangrijk maatschappelijk project en wil scholengroep Vzw Ignatius Scholen in Beweging naar eigen zeggen “mee de motor zijn van positieve verandering en lokale verenigingen welkom heten en tot partner maken”. De bouw van de school werd gerealiseerd binnen de DBFM-procedure van de Vlaamse Overheid en is daarmee het eerste van een 40-tal schoolprojecten dat is afgerond en operationeel is. Het project werd gerealiseerd in ongeveer twee jaar. B2Ai architects stond in voor het ontwerp en interieurontwerp, VK architects + engineers was verantwoordelijk voor de stabiliteit en de technieken. Stefaan Thiers was landschapsarchitect van dienst.

“De jury waardeert de gedrevenheid van de school om een meerwaarde te zijn voor de héle buurt. Niet alleen de stedenbouwkundige en architecturale oplossingen worden gesmaakt, maar ook maatschappelijk is dit een ontzettend knap initiatief in een moeilijke wijk in Molenbeek” aldus de voorzitter.

Commercieel vastgoed

De categorie ‘commercieel vastgoed’ beloont excellentie in commerciële vastgoedontwikkelingen (B2B) zoals kantoorruimte, industrieel vastgoed, distributiecentra, magazijnen, vrijetijds- en winkelpanden en erkent innovatie en creativiteit, gemeenschaps- en milieubewustzijn. Winnaar is ZIN in NOORD in Brussel.

Het ZIN-project van Befimmo en architecten Jaspers Eyers Architects, 51N4E en l’AUC had tot doel om torens 1 en 2 van het WTC-complex in het noorden van Brussel te transformeren. ZIN was een pionier in het gebruik van circulair beton dat kon worden hergebruikt na de sloop van de voormalige WTC-torens. Het project heeft een weelderige daktuin en een openbare serre die de biodiversiteit vergroten en voor rust zorgen in de drukke stad. ZIN combineert wonen, werken en leven.

“We bewonderen vooral de zogenaamde lasagne-opbouw van ZIN in NOORD. Niet elke functie zit samen in één en hetzelfde blok, maar er wordt gewerkt in lagen. Zo zien we een laag ‘hotel’, ‘kantoor’, ‘hotel’, ‘appartement’,… enzovoort. Deze unieke en minder conventionele manier om een gebouw in te richten wordt door de jury zeker gesmaakt”, aldus Lesire.

Residentieel vastgoed

In deze categorie beloont de jury nieuwe ontwikkelingen die de beste woningen bieden in de ruimste zin van het woord – van appartementen en vrijstaande woningen tot studentenkoten en serviceflats – en die originaliteit, innovatie en esthetiek omarmen. CityGate I – Marchandises in Brussel is de grote winnaar.

CityGate I-Marchandises werd ontwikkeld door Kairos en citydev.brussels en combineert huisvesting met flexibele ruimtes voor commerciële doelen en kantoren, samen met een nieuwe privéweg langs het spoor. Het beschikt over gemeenschapstuinen en een groene binnenplaats. Drie architectenbureaus – A2M, ORG en Urban Platform – ontwierpen verschillende delen van de ontwikkeling. Ze worden samengebracht door een gedeeld betonnen bakstenen raster. Elk deel heeft zijn eigen identiteit, waarbij hout, pleisterwerk of gegolfd metaal in de gevels zijn verwerkt. De verschillende functies binnen het gebouw bevorderen een actieve gemeenschappelijke omgeving, waardoor elke ruimte waarde toevoegt.

“We zijn opgetogen door het initiatief van city.dev en de overheid om lage tot gemiddelde inkomens een eigen woning te laten aankopen in het duurdere Brussel. Er is niet enkel plaats om te wonen in CityGate I-Marchandises, ook de maakindustrie komt aan bod. En dat op een flexibele manier: de ateliers kunnen vlot omgebouwd worden naar woningen, afhankelijk van de noden”, prijst de voorzitter van de jury het project.