Van 5 tot 8 januari vindt in de woestijnstad in de Amerikaanse staat Nevada een van de grootste techbeurzen ter wereld plaats waar merken en bedrijven de wereld een eerste blik werpen op hun nieuwste ontwikkelingen op het gebied van tv’s en laptops, nuttige en slimme gadgets en ook telefoons. Voor de eerste keer sinds de coronapandemie van start ging, is de beurs niet digitaal, maar verwelkomt het meer dan 3.100 bedrijven ter plaatse om hun nieuwigheden op het vlak van technologie te komen voorstellen.
Onder andere Amazon, Meta, Google, Samsung, Lenovo en Sonu zullen aanwezig zijn, maar ook tal van kleinere bedrijven mogen hun producten tonen, waaronder een twintigtal Belgische bedrijven. Het gaat voornamelijk om Waalse bedrijven aangezien het Waalse exportagentschap Awex opnieuw geïnvesteerd heeft in een stand voor Waalse bedrijven op de beurs. Vlaanderen en Brussel doen dat niet, al komen er van die kanten ook enkele bedrijven naar de beurs. Zo zakt het Brusselse bedrijf VoxelSensors af naar de States.
VoxelSensors, een Brusselse start-up opgericht in maart 2020, heeft als doel met lasersensoren een vloeiender beeld te creëren voor Virtual Reality, Augmented Reality, Mixed Reality en Extended reality. Dat doet het bedrijf aan de hand van een nieuwe sensor architectuur.
Virtuele wereld tot leven wekken
Het is die specifieke nieuwe sensor voor 3D waarneming dat het bedrijf tijdens de vierdaagse beurs zal komen voorstellen in Las Vegas. “Die sensorenarchitectuur wordt gebruikt in XR, AR, VR en MR apparaten zoals brillen en headsets. Het product zelf heet Switching Pixels en zorgt ervoor dat de fysieke en digitale wereld gemengd kunnen worden en dat de digitale ervaring ‘echter’ aanvoelt. Het brengt die virtuele werelden tot leven omdat het voor een vloeiender beeld zorgt”, legt Marketing Manager bij VoxelSensors Karina Kovalenko uit.
Wat het product van VoxelSensors specialer maakt dan anderen op de markt? “Onze sensor gebruikt slechts tien procent van wat de huidige producten verbruiken. En toch bereiken we nog steeds meer latentie in onze beelden dan die van die andere producten op de markt. Lagere energie en lagere latentie zijn beiden onmisbaar voor deze industrie”, klinkt het. De sensor kan daarnaast ook gebruikt worden in de robotica of zelfs om chirurgen te helpen om gemakkelijker te opereren: “Eigenlijk overal waarin virtual reality een rol speelt”.
“We zijn nog redelijk nieuw als start-up. In het eerste kwartaal van 2023 komt er een eerste evaluatie kit. Nadien willen we het wel op grote schaal implementeren voor een soepelere virtual reality ervaring. Dat is net waarom we zo graag naar CES gaan dit jaar.”