brussels airport jobs Foto: BAC

Brussels Airport levert recordaantal van 85.000 jobs op: “Goed hersteld na covidpandemie en ook weer groei”

Brussels Airport blijft één van de grootste én meest aantrekkelijke werkplekken in ons land. Het aantal rechtstreekse en onrechtstreekse jobs die gelinkt worden aan Brussels Airport, ligt op bijna 85.000. Nooit eerder waren dat er zo veel, zo blijkt uit een onderzoek van het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (HIVA) van de KU Leuven. Het aantal rechtstreekse jobs is met een kwart gestegen tegenover 2017.

In 2017 deed HIVA een eerste meting naar de tewerkstelling op Brussels Airport. Nu is er een nieuw rapport uitgebracht, gebaseerd op het vierde kwartaal van 2022. De situatie na de coronapandemie zit dus mee vervat in de studie. Uit het onderzoek blijkt dat de rechtstreekse tewerkstelling sinds 2017 is toegenomen met 25 procent, tot 29.835 werknemers. Die werknemers zijn verspreid over een totaal van 335 bedrijven. Daarnaast zijn er 54.897 jobs onrechtstreeks gelinkt aan de luchthaven. Het totale aantal jobs komt zo op 84.732.

“Dat recordaantal jobs illustreert de wendbaarheid van de luchthavengemeenschap, die zich goed heeft hersteld na de covidpandemie en niet alleen de jobs heeft kunnen vrijwaren, maar ook weer groeit”, zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport. “De studie toont ook de kwaliteit, diversiteit en stabiliteit van de werkgelegenheid op de luchthaven aan. Brussels Airport blijft een aantrekkelijke werkplek met heel wat jobmogelijkheden.”

953 Vilvoordenaars

De directe luchthavenjobs zijn in te delen in drie grote clusters. De luchtvaartcluster, die luchttransport en airport handling omvat, vertegenwoordigt 31,5 procent van het totale aantal werknemers (40,1 procent in 2017). Andere luchthavengebonden activiteiten, zoals vrachtverwerking, opslag, posterijen, koeriers, beveiliging en industriële reiniging zijn goed voor 49,8 procent (50,4 procent in 2017). De businesscluster tot slot bestaat uit bedrijven die op het luchthavengebied zijn gevestigd, zoals Deloitte en KPMG, en beslaat 18,7 procent (9,5 procent in 2017).

Van de bijna 30.000 directe werknemers komt 69 procent uit het Vlaams Gewest, 20 procent uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 procent uit het Waals Gewest. Vanuit Vilvoorde gaan 953 inwoners werken op de luchthaven. Ook Zaventem (821), Grimbergen (443) en Machelen (422) staan in de top tien.

Meer voltijdse contracten

Met 79,2% voltijdse jobs, tegenover 72% in 2017, biedt Brussels Airport ook opvallend meer voltijdse werkgelegenheid. In veel sectoren op en rond de luchthaven is voltijds werk de norm, waarbij de meeste sectoren de cijfers van 2017 bevestigen. Bij afhandelaars is het aandeel voltijdse jobs gestegen naar bijna 70%, terwijl ook in het personenvervoer en de horeca meer voltijdse contracten worden gezien door veranderingen in bedrijven en samenstellingen. Dit weerlegt het beeld van de luchtvaart als een arbeidsmarkt met veel deeltijdse jobs en een hoog personeelsverloop.

Het is de rol van arbeidsbureau Aviato om alle werkzoekenden via opleidingstrajecten, met daarbij indien nodig ook een taalaanbod, te verbinden met de jobs op en rond de luchthaven. “Met gemiddeld 400 openstaande vacatures blijft Aviato zich richten op het verder uitbouwen van Brussels Airport als een aantrekkelijke en dynamische werkplek”, aldus Isabelle Borli, General Manager van Aviato.