Tot de jaren ’80 was Vlaams-Brabant dé hopschuur van Europa, maar de teelt van hop verdween afgelopen decennia nagenoeg in onze streek. “Daarom legde Brouwerij Palm in 2011 een eigen hopveld van circa 45 are aan”, zegt woordvoerder Peter Buelens van Brouwerij Palm.
“De brouwerij draagt zo bij aan de heropleving van de hopcultuur in de regio. De eigen gekweekte hop maakt sindsdien deel uit van de geselecteerde hopsoorten die we tijdens het brouwen gebruiken. Een drieduizend-tal Hallertau Mittelfrüh-ranken kronkelen sindsdien op ons veld jaarlijks tot zeven meter hoog en ontwikkelen zich tot één van de meest fascinerende planten in de natuur.”
(De tekst gaat verder onder de foto)
“De hopplant rijst in het voorjaar op uit de bodem en vormt dan zijn door gastronomen geprezen hopscheuten. In hartje zomer bereikt de hopplant zijn hoogste punt, waarna hij bloeit en in amper twee weken tijd zijn haast miraculeuze hopbellen vormt. Begin september worden de hopbellen geplukt en gedroogd om nadien verwerkt te worden in de bieren van Brouwerij Palm.”
De aanleg van het hopveld in Steenhuffel gebeurde in 2011 door Jan Vermeir, met steun van echte hopspecialisten. “Manager van Stoeterij Diepensteyn Bert Jambon was van bij de start betrokken en nam meer dan tien jaar – samen met zijn team – de teelt en oogst op zich”, vertelt Buelens.
“Ze doen dit fantastisch, maar Bert Jambon gaat midden dit jaar op pensioen. Om de continuïteit te waarborgen, sloot Brouwerij Palm een samenwerkingsovereenkomst af met vzw De Orde van de Groene Bel. Het arbeidsintensieve onderhoud, de teelt en de oogst neemt de vzw vanaf nu op zich.”
(De tekst gaat verder onder de foto)
“Deze overeenkomst past in onze strategie om te komen tot een levende streekeconomie”, zegt voorzitter Joris Vanderveken van de vzw De Orde van de Groene Bel. “Onze vzw streeft “De hopteelt was in deze streek bijna stopgezet, maar kent nu een kleine revival doordat een tiental hopboeren de hand terug aan de ploeg slaan. De vzw werkt samen met verschillende actoren uit de sector van Landbouw-Toerisme-Erfgoed om hop als streekproduct terug op de kaart te zetten.”
“De vzw staat met een ploeg van zes hoptelers met vakkennis in voor de teelt, het plukken, drogen, bewaren, verwerken en vermarkten van de hopoogst aan streekbrouwerijen. We organiseren ook geleide wandelingen en promotieactiviteiten in functie van de hopbeleving. We zullen hier in Steenhuffel op het hoppeveld van Brouwerij Palm aan de Leirekensroute bijna wekelijks aan het werk zijn met onze mensen.”naar de heropleving van de hopteelt en de hopcultuur in het landschap tussen Dender en Zenne.”