Voor de BioVLAM 2022 gingen de Vlaamse biosector en Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) opnieuw op zoek naar bio-ondernemers die hun bedrijf met veel passie innoveren en duurzamer maken.
Twaalf bedrijven schreven zich in, Brouwerij 3 Fonteinen trok aan het langste eind. Ze werd beloond voor haar inspanningen om een Pajots granennetwerk te lanceren van 100 procent lokaal geteelde, biologische granen om in haar lambiek te verwerken. Ook moedigt de brouwerij graanboeren aan voor de omschakeling naar bio.
Circulair model
De jury was vooral overtuigd door de introductie van een hernieuwd, lokaal en circulair model voor granenteelt in het Pajottenland en omstreken. “Als onmiddellijk effect van dit project krijgen de deelnemende biograantelers meer veerkracht. Ze krijgen een correcte prijs voor hun teelten en er heerst een goede verstandhouding tussen boer en verwerker”, zo stelt de organisatie.
Zaakvoerder Werner Van Obberghe nam niet zonder enige trots de prijs in ontvangst. “We zijn ontzettend vereerd met de BioVLAM maar de prijs is vooral voor alle bioboeren waarmee we zo goed samenwerken en die soms tegen beter weten in hun schouders onder het project hebben gezet. De brouwerij wordt het komende jaar een fiere ambassadeur voor de biosector.”
Biolambiek
Intussen werkt de brouwerij naarstig verder aan de uitbouw van het granennetwerk. Tien biolandbouwers zijn er al bij aangesloten en leveren lokaal geteeld graan uit het Pajottenland voor het brouwen van het bier. De eerste ‘biolambiek’ moet wel nog op de markt komen. Omdat de traditionele lambiek veel tijd neemt om te gisten en te rijpen, zal er volgend jaar een eerste, kleine oplage zijn.
Het merendeel van de biologische lambiek op basis van lokaal geteeld biograan zal pas ten vroegste in 2024 beschikbaar zijn.