Broodnodig Foto: RR

Broodbakkerij zorgt zelf voor kweek van vergeten granen: “Dit zorgt voor lekkerder brood en bevat beter verdraagbare gluten”

Marc van Eeckhout en Lutgart Lyen van Broodnodig uit Hofstade (Zemst) zijn met hun industriële bakkerij afgestapt van de klassieke bereidingswijze van hun brood. Ze werken met zelf geselecteerde en eigen gekweekte bijna verdwenen granen. Daarbij werken ze samen met Milagro aan de Groenenhoek in Aartselaar.

Volgens Lutgart Lyen (65) en Marc Van Eeckhout (64) is het door de jaren heen fout gegaan wat betreft het telen van graan en dus ook met de kwaliteit van ons brood. “In onze moderne wereld neigt de industrie naar snel, haastig en instant”, zegt het koppel. “Sommige zaken vragen nu eenmaal tijd, ook het maken van brood.”

Het koppel had een broodbakkerij en ooit vijf eigen winkels in het Mechelse. Die winkels werden overgelaten maar de bakkerij ‘Broodnodig’ hielden ze over. Hun product doopten ze ‘Het Traagste Brood’. Omdat ze erg veel aandacht aan de ingrediënten besteden, is het ook iets duurder van de klassieke broden.

Glutenintolerantie

“Bijna alle graan op onze aarde is van dezelfde soort”, zegt Lutgart. “Het is dus een monocultuur. Na ongeveer 70 jaar blijkt nu dat velen dit moderne graan niet zo goed verteren. Bij de gebruikers treden steeds meer en meer intoleranties op. Het grootste voorbeeld is de glutenintolerantie waarvan vroeger niet veel sprake was. Het bracht me op het idee om even in de geschiedenis te gaan zoeken naar oude, vergeten granen, met veel beter verteerbare gluten.”

Na veel zoekwerk vond ze, vooral in het buitenland, tal van andere graansoorten. Die gingen ze zelf zaaien waarbij ze tegelijk zochten naar landbouwers die mee in het project wilden stappen. Het beetje graan dat ze konden bemachtigen werd gezaaid om een grote oogst zaden te bekomen. Die werden opnieuw gezaaid om uiteindelijk voldoende graan voor de bakkerij te kunnen oogsten.

 

 

Van grond tot mond

“We zijn een samenwerking aangegaan met de eigenaar van het Milagro Biolandbouw in Aartselaar”, zegt Marc. “Op hun land aan de Groenenhoek hebben we op een terrein van ruim een hectare vijftien van deze oude, vergeten graansoorten in alle rust tot wasdom kunnen komen. Het wordt hopelijk een succesvolle oogst.”

Het zorgt volgens de initiatiefnemers voor lekker, prachtig, licht verteerbaar brood dat in de herfst van dit jaar het resultaat zal zijn. “We hopen in de toekomst zelfs onafhankelijk te zijn van het buitenland voor onze basis grondstof. De cirkel is stilaan rond, van grond tot mond.”