thomas singele foto: idh

Brandweerman Thomas trekt naar de horeca met geuzestekerij Odilin: “Samen geuze proeven, dat waren de gezelligste familiemomenten”

In het dagelijkse leven werkt Thomas Singelé bij de brandweer in Halle maar hij wil er graag de nevenjob van geuzesteker aan toevoegen. Thomas en zijn partner kochten de voormalige brouwerij Jouret aan de Plaats in Bever waar ze in verschillende fasen een horeca- en toerismeproject willen realiseren. Ondertussen zijn de eerste fruitbieren van geuzestekerij Odilon klaar en te koop. In de zomer volgt de eerste geuze.

“Zelf geuze maken is een droom die uitkomt”, vertelt Thomas. ” Ik associeer geuze altijd met fijne momenten samen met familie of vrienden. Want geuze drink je nooit alleen. Ik herinner me nog heel goed toen ik nog kind en tiener was hoe mijn grootvader elke zondag de kelder in dook en dan telkens met een fles geuze naar boven kwam. Er werd dan samen geproefd. Dat waren de gezelligste familiemomenten.”

“Ik ben zelf geboren en getogen in Bever”, gaat Thomas verder. “Toen we de oude brouwerij Jouret konden kopen, hebben we niet getwijfeld. De cirkel leek rond, al werd hier vroeger nooit geuze maar wel ander bier gebrouwen. De brouwerij Jouret werd opgestart rond 1812. Het was Jean Jouret die zijn naam gaf aan de brouwerij en later ook burgemeester van Bever werd. In 1904 verkocht de laatste telg van de familie, Odilon Jouret, de brouwerij aan de broers Georges en Felix Van Geersdaele”

“Zij verhuisden zes jaar later de brouwerij naar de Pontembeek in Bever. Het oorspronkelijk brouwerijgebouw aan de Plaats werd omgevormd tot een café met feestzaal, bekend als de ‘Folies Bergère’. In 1942 werd er een winkel geopend die zich specialiseerde in ‘koloniale goederen’. Maar niet veel later viel alle activiteit hier stil. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hier door de Duitse bezetter heel veel koper gestolen. In het gebouw herinneren wel nog een aantal elementen er aan dat het hier vroeger een brouwerij was”, zegt Thomas.

Kriek en framboise Odilon

Thomas wil maar liefst 111 jaar na het stopzetten van de brouwerijactiviteiten aan de Plaats 70 de draad opnieuw opnemen. Sinds 2021 vulde hij als kersvers geuzesteker het gebouw met zijn eerste vaten met wort. Die kregen voldoende tijd om te rijpen zodat hij nu zijn eerste lambiekbieren kan presenteren: kriek en framboise Odilon. Het tonnenarsenaal telt ondertussen een zeventigtal eikenhouten vaten, voornamelijk barriques uit de Bordeaux-streek.

“Ik organiseer af en toe verkoopdagen in de lambiekkelder. Vanaf deze zomer is ook de eerste geuze Odilon klaar”, vertelt Thomas. “We kozen voor de naam Odilon met een knipoog naar de laatste brouwer van de familie Jouret, onze voorgangers op deze site. Als geuzesteker maak ik niet zelf lambiek maar koop ik bij andere brouwerijen de wort als basisproduct aan die ik zelf laat rijpen waarmee ik dan kan mengen en zelf een eigen geuze samenstellen.”

Enige café in Bever

Maar Thomas wil meer doen met het imposante gebouw dan enkel geuzesteken. “De geuzestekerij is de eerste stap maar ondertussen zijn we aan fase twee begonnen van ons totaalproject. Boven de geuzekelder komt er een ruime degustatieruimte waar mensen kunnen komen proeven en zich laten onderdompelen in de wereld van de lambiek. We koppelen dit aan een fiets- en wandelcafé waar mensen op weg ook gewoon even kunnen verpozen. Het laatste café in het dorpscentrum van Bever sloot de deuren zodat we hier naast biertoeristen en recreanten ook graag de mensen van Bever zelf willen verwelkomen. Het wordt meteen ook het verkooppunt van de Odilon-bieren. Dit luik van het project plannen we tegen de zomer operationeel te hebben.”

“In een volgende fase pakken we op termijn het hoofdgebouw aan”, vertelt Thomas. “Hier willen we een Airbnb voorzien voor in totaal twaalf personen. Ze kunnen hier komen logeren en ondertussen de streek verkennen. Het biertoerisme zit in het Pajottenland echt in de lift zodat er hier zeker een markt voor is.”