LEUVEN/HOEILAART – Drie bedrijven uit onze provincie, Xenics (Leuven), Thales Alenia Space Belgium (Leuven) en Spacebel (Hoeilaart), hebben contracten in de wacht gesleept in het kader van de 4de schijf van het Copernicus-ontwikkelingsprogramma van de EU en de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA. De ondernemingen leveren een bijdrage aan het ontwerp en de ontwikkeling van instrumenten voor 2 nieuwe satellieten.
Copernicus is het grootste aardobservatieprogramma ter wereld, dat een ruimtecomponent – via het plaatsen in een baan om de aarde van satellieten – combineert met een grondcomponent die bestaat uit instrumenten voor het monitoren en ontvangen van gegevens. Het doel is het verzamelen van elementen met betrekking tot het milieu en de veiligheid. Het observeren van de klimaatverandering, de getijden, de atmosfeer en de beweging van de vegetatie of de populaties behoren tot de belangrijkste doelstellingen. Daarnaast heeft het ook een ondersteunende functie voor crisisbeheer, die bijvoorbeeld waardevol was tijdens de recente bosbranden in Australië en, meer recentelijk, bij het monitoren van de gevolgen van de COVID-19-crisis.
93,7 vs 48,5 miljoen
In het kader van de 4de schijf van het Copernicus-programma worden 6 satellieten ontwikkeld en in gebruik genomen. België kent een lange traditie van betrokkenheid bij het ruimtevaartbeleid. Het heeft verschillende bedrijven die internationaal bekend staan om hun innovatievermogen en de kwaliteit van hun producten. Acht Belgische bedrijven halen in het kader van deze 4de schijf contracten binnen ter waarde van 93,7 miljoen euro voor alle ontwikkelingen en operaties in het kader van deze ontwikkelingsfase die door ESA en de EU worden meegefinancierd. Dit is een aanzienlijke meerwaarde op de oorspronkelijke investering van 48,5 miljoen euro die België aan ESA heeft toegekend.
Drie Leuvense bedrijven
Van de 8 geselecteerde bedrijven zijn er 3 actief in onze provincie: satellietenfabrikant Thales Alenia Space Belgium, met een site in Leuven, Infraroodcamera specialist Xenics uit Leuven en softwarebedrijf Spacebel uit Hoeilaart. In het bijzonder zal België voor het eerst de belangrijkste bijdrage leveren aan het ontwerp en de ontwikkeling van twee belangrijke instrumenten voor twee van de zes nieuwe satellieten die in een baan om de aarde zullen worden gebracht: Cloud Imager (CLIM) voor de monitoring van de door de mens geproduceerde CO2 en Copernicus Hyperspectral Imaging Mission for Environment (CHIME) die het beheer van natuurlijke hulpbronnen zal ondersteunen (bodemkarakterisering, biodiversiteitsbeheer, …).