bouw

Bouwunie vraagt uitstel van geplande verlaging Vlaamse verbouwpremies

Bouwunie betreurt de beslissing van de Vlaamse regering om de Vlaamse verbouwpremies vanaf 1 januari 2025 al te verlagen. Deze stap komt volgens Bouwunie niet overeen met het Vlaams regeerakkoord en zorgt voor een averechts effect, zowel voor wie zijn woning wil renoveren als voor de bouwsector die momenteel in zwaar economisch weer verkeert.

Wie vandaag plannen maakt voor energetische renovaties aan zijn of haar woning, kan aanspraak maken op een aantal interessante Vlaamse verbouwpremies. Deze premies zijn bedoeld om renovaties toegankelijker te maken en om de klimaatdoelstellingen van Vlaanderen dichterbij te brengen. Het Vlaams regeerakkoord spreekt duidelijk over een verderzetting en hervorming van deze steunmaatregelen, maar geeft niet aan dat er een drastische verlaging van de steun zou komen.

Extra druk op een sector in crisis

De bouwsector kampt al geruime tijd met zware economische uitdagingen. Het aantal faillissementen in de sector heeft een recordhoogte bereikt, en de Bouwbarometer wijst nog steeds op een gevoel van malaise en onzekerheid. Bouwunie vreest dat de geplande verlaging van de premies op zo’n korte tijd niet zal zorgen voor een noodzakelijke ‘boost’ voor de bouw maar eerder een omgekeerd effect zal hebben. Het zal ook een mokerslag betekenen voor wie nu renoveert in Vlaanderen. Een groot aantal Vlamingen worden ‘in snelheid gepakt’ en zullen onvoldoende tijd hebben om nog de hogere premies te kunnen krijgen.

Vraag om uitstel

Hoewel Bouwunie begrip heeft voor de budgettaire noden van de Vlaamse regering, vraagt de bouwfederatie met klem om de verlaging van de premies met minstens een jaar uit te stellen. Deze verlaging zet onvermijdelijk en op erg korte tijd een rem op het aantal renovaties. Een uitstel zou zowel particulieren als de bouwsector meer tijd geven en de kans om de voordelen van de premies in het komende jaar nog volledig te benutten.

Bouwunie benadrukt dat een dergelijk uitstel van de premieverlaging de bouwsector wat extra ademruimte zou geven en wellicht de kans biedt om geleidelijk aan weer op te veren.