Afbeelding3 Zaakvoerder Marijke De Kock bij de gesloten zandgroeve. Foto mdt

Bouwbedrijf De Kock ontgoocheld omdat minister vergunning voor heropening veelbesproken zandgroeve weigert

NEERIJSE - Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft besloten geen omgevingsvergunning te verlenen aan bouwbedrijf De Kock voor het heropenen van zandgroeve Kerkeveld. Eerder verleende de provincie Vlaams-Brabant wél een vergunning, maar na beroep van buurtcomité Kerkeveld wordt die dus in de prullenmand gegooid. Bij De Kock heerst ontgoocheling en onbegrip.

De zandgroeve van bouwbedrijf De Kock is een thema dat al sinds 2009 over de tongen gaat in Huldenberg en omstreken. Meerdere keren werden er sindsdien vergunningen verleend en geschorst, mede door het aanhoudende protest van onder meer buurtcomité Kerkeveld. In 2017 trok de Raad van State de vergunning in, waardoor De Kock de zandgroeve moest sluiten. In januari 2022 kwam het bouwbedrijf met een nieuw plan dat de hinder zou beperken. Het provinciebestuur wilde uiteindelijk een vergunning verlenen, mits zware voorwaarden. Buurtcomité Kerkeveld was het daar niet mee eens en tekende beroep aan. Daardoor moest minister Zuhal Demir een beslissing nemen over de toewijzing van de omgevingsvergunning.

‘Zware dobber’

De minister besliste vlak voor de kerstvakantie dat er geen omgevingsvergunning zou toegewezen worden. Tot grote ontgoocheling van De Kock. “Het is uiteraard geen prettig nieuws”, zegt zaakvoerder Marijke De Kock. “We zijn vooral enorm teleurgesteld, en hebben het gevoel dat we niet de kans hebben gekregen om ons dossier volledig te kunnen bepleiten of toelichten. De provincie gaf ons wél een omgevingsvergunning, en wilde ons project zo een kans geven. Die voorwaarden naleven zou ons sowieso wel lukken. Daarom dat het ons nu nog meer ontgoochelt dat we die kans uiteindelijk niet krijgen.”

 

Peter Singulé van buurtcomité Kerkeveld is tevreden met de beslissing van minister Zuhal Demir. Foto mdt

Het bouwbedrijf kan beroep indienen tegen de beslissing van de minister bij de Raad van Vergunningsbetwistingen. “Ik heb echter geen idee wat we nu gaan doen”, gaat De Kock verder. “We zijn nogal van slag door de beslissing, dus we willen ons eerst beraden en bekijken wat nu de mogelijke oplossingen zijn voor ik daar een uitspraak over ga doen. Ook voor onze firma blijft dit een zware dobber, zeker ook op financieel vlak. We moeten nu de tijd nemen om de toekomst te bekijken. Of de zandgroeve ooit opnieuw uitgebaat zal worden, is ook voor ons een vraagteken. We hopen uiteraard van wel, maar dan moeten we ook eerst de kans krijgen om ons te bewijzen”, klinkt het.

Het hoeft niet te verbazen dat buurtcomité Kerkeveld tevreden is met de weigering van de omgevingsvergunning. “De minister is zeer consequent geweest na de eerdere weigering van de eerste vergunning die al sinds 2009 aangevochten werd”, zegt woordvoerder Peter Singulé. “De situatie is in al die jaren nog steeds niet veranderd, want de ontsluitingswegen zijn nog steeds niet geschikt voor massaal transport. Dit dossier kan in de oneindigheid aanslepen zolang men bij het bouwbedrijf niet berust in de zaak, want wij geven niet op en blijven, zoals dat al veertien jaar het geval is, bij ons standpunt”, besluit Singulé.