In het derde kwartaal stijgt de bouwbarometer opnieuw, zij het erg licht met 0,4 indexpunten. De barometer strandt op 98,5. Nog 1,5 punten onder de gezonde grens van 100,0.
“Dat betekent dat de zaakvoerders van de Vlaamse bouwkmo’s de bouwconjunctuur weliswaar iets gunstiger beoordelen dan voor de zomer maar dat hun globale beoordeling van de bouwconjunctuur somber blijft”, zegt de Bouwunie. “Het herstel gaat tergend traag en de bouwsector scoort ook nog altijd slechter dan de rest van de economie zoals af te lezen valt in de globale KMO-barometer die op 100,6 staat. Ook op vlak van tewerkstelling is de bouw een triestig buitenbeentje. Terwijl de meeste economische experten verwachten dat de algemene tewerkstelling in de komende maanden en jaren zal stijgen, ziet de bouw het aantal arbeidersjobs in loondienst pijlsnel dalen.”
Volgens de Bouwunie ervaren de bouwwerkgevers aan den lijve dat ze met hun eigen werknemers niet kunnen opboksen tegen de goedkopere buitenlandse arbeidskrachten. De verwerping van het Grondwettelijk Hof van de verkorte opzegtermijnen in de bouw zijn volgens Bouwunie een extra streep door de rekening van de bouwbedrijven die met eigen personeel werken.
De deelindices die de economische activiteit bij de Vlaamse bouwkmo’s meten, noteren wat beter dan in het vorige kwartaal. 30% van de Vlaamse bouwkmo’s heeft nu meer werk, 17,9% minder. 6 op 10 verwacht in de eerstvolgende weken weinig verandering in het aantal opdrachten. Ook de orderboekjes blijven zowat even ver in de tijd gevuld als in juni. In vergelijking met vorig jaar zien we wel een duidelijke verbetering. 42% heeft nu nog een volgeboekte agenda voor 3 tot 6 maanden en 11% voor 6 tot 9 maanden terwijl dat in dezelfde periode van 2014 37% en 9% was. 6% zit nog goed voor meer dan 9 maanden. Vorig jaar had 47% nog maar werk voor minder dan drie maanden.
De Bouwunie bouwbarometer wordt sinds 1996 opgemaakt en is de conjunctuurindicator voor de Vlaamse kmo bedrijven en zelfstandige ondernemers uit de bouwsector.