Een goed jaar geleden openden Jeroen en Riet De Scharreltuin aan de Baaistraat op de Ransberg in Kortenaken. Het concept is dat van een kleinschalige boerderij, waarin varkens de vrijheid hebben om in een natuurlijke omgeving te wroeten in de aarde, waaruit ze de nodige vitaminen en mineralen kunnen halen. “We doen er alles aan om gezonde en stressloze dieren te kweken, zodat we later vlees krijgen, dat gezonder, roder en voller van smaak is”, zegt Jeroen.
De varkens krijgen onder meer de overschotten van bio appelen en peren uit de buurt, maar waar ze het meest verzot op zijn, zijn eikels. “We hebben wel enkele eiken in onze weide staan, maar in tegenstelling tot vorig jaar hebben deze nu amper voor eikels gezorgd”, zegt Jeroen. “Misschien heeft dat te maken met de andere weersomstandigheden? Ik ben niet meteen een ‘eikelspecialist’. (lacht). Maar dat eikels goed zijn voor varkens, is een feit. Ze zijn een natuurlijke bron van eiwitten. De Ibericovarkens in Spanje bijvoorbeeld krijgen een heel jaar door eikels te eten.”
Alternatief voor gft-bak
Conclusie is dat de varkens amper eikels hebben om te eten. “En dat vinden ze duidelijk jammer, want wanneer er toch enkele van de boom vallen, snellen de varkens er massaal naartoe om ze te verorberen. We lanceren daarom een oproep naar mensen om eikels naar ons te brengen. Vaak staan er eiken in tuinen en belanden de eikels na het oprapen ervan in de gft-bak. Een beter alternatief zou dus zijn om de eikels gewoon naar de Scharreltuin te brengen.”
Vorig jaar organiseerde Jeroen ook al een eikelraapdag voor kinderen. “We proberen jong en oud ervan bewust te maken dat eikels perfect varkensvoer zijn, dat wij goed kunnen gebruiken, een heel jaar door. Dus mensen mogen kilo’s en kilo’s binnenbrengen. Wij kunnen ze perfect goed bewaren.”
Voldoende rijpe eikels
Per kilo binnengebrachte eikels, krijg je 0,20 euro korting op de aankoop van vlees bij De Scharreltuin. “Het is dus een win-winsituatie”, zegt Jeroen. “Enerzijds krijgen de mensen lekker vlees voor minder geld en anderzijds hebben onze varkens betere voeding en dat zorgt dan weer voor beter vlees.”
Van welke eik de eikels komen, heeft geen belang. “Het enige waar je op moet letten, is dat ze voldoende rijp zijn. Dat betekent dus dat de eikels op de grond liggen. Groene eikels, die nog aan de boom hangen, zijn dus nog niet goed voor onze dieren. Je steekt de eikels ook best niet in een plastic zak. We willen ze graag zo droog mogelijk, want dat is belangrijk voor de bewaring in houten kisten.”