De collectieve depressie op de derde maandag van januari, de zogenoemde blue Monday of depri-maandag, kan volgens acht op de tien Belgische werknemers even goed in november of december vallen. Dit blijkt uit een onderzoek van Tempo-Team dat werd uitgevoerd in januari 2016 door een onafhankelijk onderzoeksbureau bij een representatieve steekproef van duizend werknemers.
Bijna de helft van de werknemers zet november (42%), december (39%) en januari (38%) in de top drie van de maanden waarop ze zich het vaakst slecht of neerslachtig voelen op het werk. De dag waarop dit het vaakst voorvalt, is voor de helft van de werknemers maandag. Een snipperdagje nemen en eens goed uitslapen of de deprimandag gewoon laten voorbij gaan blijken de beste remedies. Ook korte vakanties en regelmatig sporten of een wandeling maken verminderen de kans op een deprimaandag.
Werken in de maanden dat de dagen het korst zijn en bij grauw en regenachtig weer zijn de belangrijkste externe omstandigheden waarbij men zich het slechtst voelt op de werkvloer.
De werksituaties die deze neerslachtigheid het meest in de hand werken zijn voor een kwart van de werknemers gebrek aan erkenning, gevolgd door te veel werk (23%) en een slechte communicatie op de werkvloer (22%). Saai werk en een verziekte werksfeer met veel geroddel vervolledigen de top vijf.
Blue Monday en Golden Friday
Maandagen zijn voor de helft van de Belgen de minst leuke dag van de week. Op een verre tweede plaats komt dinsdag (17%) en donderdag (14%). De favoriete werkdag van de Belg is vrijdag.
“Werken heeft naast een ontplooiend ook een verplichtend karakter. In het weekend beschikken we over een zeer grote vrijheid. Net na het weekend, op maandag, moeten we opnieuw rekening houden met een takenpakket, opdrachten of afspraken. Op dat moment neemt het verplichtend karakter van werken misschien iets meer de bovenhand. Naarmate de week vordert ontdekt men de voldoening die werken met zich meebrengt en krijgt het ontplooiend karakter waarschijnlijk weer het overwicht”, zegt professor Arbeidspsychologie Hans De Witte van de KULeuven.
Een deprimaandag of zich slecht voelen op het werk wordt niet anders ervaren door mannen of vrouwen noch door verschillende generaties. Wel heeft wie lager opgeleid is twee tot drie keer meer kans om zich slecht te voelen, dan hoger opgeleiden.
“Om beter te waken over het mentale en fysieke welzijn van onze werknemers werkt Tempo-Team met het innovatieve I-Change platform en creëren we een motiverende werkomgeving”, zegt Joris Trog, preventie adviseur Tempo-Team. “Op het altijd toegankelijke online I-Change platform screenen de medewerkers zichzelf om de aandachtspunten in kaart te brengen waarop ze kunnen ingrijpen om negatieve omstandigheden of situaties beter het hoofd te bieden. Zo bestrijden wij onder meer de risico’s op gezondheidsproblemen die te maken hebben met neerslachtigheid die het gevolg kan zijn van het seizoen en specifieke werkomstandigheden.”