https___static.nieuwsblad.be_Assets_Images_Upload_2023_08_16_62a1e66d-69f2-45fd-afae-0578aa298c97 Boer Wim en partner Evi starten ‘t Groentehart opnieuw op. Foto IDH

Bioboerderij ’t Groentehart maakt onverwachte comeback

Ongeveer een jaar nadat bioboer Wim Desaedeleer de stekker uit zijn zelfoogstboerderij ’t Groentehart aan de Vredelaan in Lembeek trok, maakt hij nu een onverwachte comeback als ‘stadsboerderij’.

Bij vele liefhebbers van natuurlijk gekweekte groenten maakte hun hart de jongste dagen een klein sprongetje toen boer Wim en zijn partner Evi aankondigden ’t Groentehart te willen heropstarten. Ondertussen zijn de eerste tomaten en paprika’s rijp en vinden heel wat liefhebbers de weg terug naar het veld van ’t Groentehart. “Ooh, we zijn zo blij dat jullie terug zijn”, moet zowat de meest gehoorde zin zijn dezer dagen in het boerenwinkeltje.

Acht jaar geleden ging Wim Desaedeleer helemaal voor zijn grote droom om boer te worden. Voor een termijn van dertig jaar kon hij landbouwgronden huren van Woonpunt Zennevallei aan de Vredelaan in Lembeek om er een zelfoogstboerderij uit de grond te stampen. Boer Wim zaaide, plantte en onderhield de velden. Wie lid werd van ’t Groentehart mocht voor eigen gebruik een jaar lang groenten komen oogsten via een groenteabonnement.

Maar door lange en ingrijpende Aquafinwerken viel het ledenaantal terug en herstelde zich nooit meer als voorheen. De zelfoogstboerderij werd minder haalbaar waardoor boer Wim in maart 2022 besliste de handdoek in de ring te gooien.

Herbronnen

“We waren toe aan herbronning”, zegt Wim Desaedeleer. “Ik ben samen met Evi zeven maanden naar Frankrijk getrokken om even alles op een rijtje te zetten. Ik heb daar ondertussen wel bij bioboeren gewerkt en ook nieuwe zaken geleerd. Maar vooral misten we een aantal mensen om ons heen zodat we beslisten om terug te keren. Ondertussen is er ook gezinsuitbreiding op komst. Het veld van ’t Groentehart was er nog zodat ik kon herbeginnen, maar dan wel met een nieuw plan. We zien de voorbije periode vooral als een soort sabbatjaar.”

“Deze zomer heb ik alles op tomaten en paprika’s gezet. Het zijn momenteel de enige groenten die we kweken. Binnenkort zien we wel hoe we terug verder ’t Groentehart zullen ontwikkelen”, zeggen Wim en Evi. “Maar een ding is voor mij wel duidelijk: de formule van een CSA (Community Supportes Agriculture) waarbij mensen een vast bedrag betalen en ik hen het hele jaar door verzeker van groenten, dat doe ik nooit meer. Dat is enorm stresserend, want je hebt je geëngageerd dat er het hele jaar groenten op de borden moeten liggen van een honderdtal gezinnen. Maar de natuur heb je niet altijd in de hand.”

Ander concept

“We gaan met ’t Groentehart dus zeker voor een ander concept”, vertellen Wim en Evi. “We denken er aan om de groenten die we kweken gewoon te verkopen in ons winkeltje op de boerderij. Mensen kunnen ook online bestellen wat er voorhanden is en komen afhalen. Omdat we momenteel in Sint-Pieters-Leeuw wonen, denken we er aan om ook hier binnenkort een afhaalpunt te openen. Ook samenwerkingen met bijvoorbeeld restaurants is mogelijk. We zijn nog volop onze nieuwe weg aan het uitstippelen.”

“Een ding is wel zeker: we blijven gaan voor natuurlijk gekweekte groenten. We gaan niet voor een biolabel omdat dit administratief een hele klus is, maar al onze groenten zijn wel 100% natuurlijk gekweekt”, zegt boer Wim.

Wie bij ’t Groentehart tomaten en paprika’s wil kopen, kan via de Facebookpagina van ’t Groentehart een bestelling plaatsen en die op zaterdag tussen 13 en 16 uur komen ophalen. “Mogelijk komt er hier nog een afhaaldag bij. We zien wel hoe het verder evolueert”, besluiten Wim Desaedeleer en Evi Vogeleer.