bioboer bolhuis Foto: LWH

Bioboer Kurt krijgt als eerste het label Levend Erfgoedhof

Bioboer Kurt Sannen van hoeve Het Bolhuis in Molenstede (Diest) heeft als eerste professionele landbouwer het label ‘Erfgoedhof’ van Steunpunt Levend Erfgoed (SLE) ontvangen. Dat is een bekroning voor zijn inspanningen om oude dierenrassen te helpen in stand houden.

Kurt Sannen is al jaren actief als bioboer. “We zijn een uniek bedrijf omdat onze hoeve midden in het natuurgebied Dassenaarde ligt”, legt Kurt Sannen uit. “Met het inzetten van de dieren leveren we een bijdrage om op een natuurlijke wijze dit gebied te onderhouden.”

“Vroeger had elke boer Kempense koeien”, legt Kurt Sannen uit. “Mijn voorganger hier op dit bedrijf werkte met Kempense koeien. Dat voelde zo goed aan. Die dieren passen gewoon in dit landschap. Door veranderingen in de landbouw raakte dit ras op sterven na dood. Ik ben bij de laatste boer de laatste exemplaren van het ras gaan halen. Ondertussen zijn we met een vijftiental boeren met samen een kudde van zowat 600 dieren. Het zijn heel sterke dieren. Ze lenen zich zowel voor de productie van melk als voor het vlees.”

Natuurbeheer

Voor de Ardense voskopschapen is het ongeveer hetzelfde verhaal. De dieren werden jaren geleden van de Ardennen overgebracht naar hier. "Ze hebben unieke eigenschappen. Ik zet ze in om aan natuurbeheer te doen. De kwaliteiten van koeien en schapen zijn vergelijkbaar. Het zijn dieren die tegen een stootje kunnen. Je kan ze het hele jaar door buiten laten grazen. Ze doen zich te goed aan het gras in het natuurgebied dat misschien van wat mindere kwaliteit is.”

“Bij de buitenwereld is het beeld ondertussen veranderd. Toen ik twintig jaar geleden met een Ardens voskopschaap naar het slachthuis ging, werd er soms wat lacherig over gedaan. Nu zie ik soms zelfs meer voskopschapen dan andere. Hopelijk kunnen we met de Kempense koeien hetzelfde bereiken.”

Natuurpunt

Naast koeien en geiten vind je op het Bolhuis Kempense geiten, Kempense kippen en Ukkelse baardkrielen. Het Bolhuis is een biologische boerderij. Alle dieren worden ingezet in het natuurbeheer in samenwerking met Natuurpunt en ANB in de omgeving. Op de boerderij kan je bioproducten (eieren en vlees) kopen van deze dieren.

Het Bolhuis zet zich niet alleen in voor meer natuur en het behoud van oude rassen maar probeert via een kringloopaanpak ook bij te dragen aan de uitdagingen op het vlak van milieu en klimaat. Ook wordt gezocht naar een innovatie in evenwicht met verleden en toekomst. Oude technieken zoals de potstal en oude lokale rassen gaan hand in hand met de nieuwste technologische innovaties.

“We zijn het eerste bedrijf in Vlaanderen dat runderen en geiten laat grazen in een virtueel raster. Op het terrein zie je geen palen of draden. De dieren worden op hun plaats gehouden via GPS-localisatie in een halsband. Ik geef de zone in waarbinnen de dieren kunnen grazen. Als ze aan de rand daarvan komen, krijgen ze een geluidssignaal. Dat zet hen aan om in de zone te blijven.”