De bio-incubator in Leuven is zeven jaar na de oprichting helemaal volzet. Met de komst van vijf nieuwe biotechnologiebedrijven is ook het derde gebouw nu optimaal in gebruik. De volgende stap is een cluster voor bio- en bionanobedrijven. Die uitbreiding komt er op het aangrenzende wetenschapspark Arenberg.
De in 2008 opgerichte bio-incubator aan de Gaston Geenslaan in Heverlee stimuleert de groei van de Vlaamse biotechnologie. De verdere uitbreiding van de infrastructuur is daar een onderdeel van. Het onderzoekscentrum richt zich zowel tot startende als gevestigde bedrijven.
In het derde gebouw werd 6 miljoen euro geïnvesteerd, waarvan ruim een miljoen (1.222.090) afkomstig uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (Efro). Samen met KU Leuven, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), Aveve en Life Sciences Research Partners (LSRP) geeft Europa biotechbedrijven een duw in de rug door flexibele laboratoriuminfrastructuur aan te bieden.
De bio-incubator huisvest kennisintensieve biotechbedrijven zoals ThromboGenics, reMYND, Regenesys, ImCyse, Formac Pharmaceuticals en The Kellogg Company. Deze bedrijven zijn samen goed voor 240 hooggeschoolde arbeidsplaatsen en een twintigtal indirecte jobs. Het derde gebouw was dringend nodig om aan de vraag naar flexibele kantoor- en laboratoriumruimte te voldoen.
In de bio-incubator kunnen de biotechbedrijven hoogtechnologische en multifunctionele kantoor- en laboratoriumruimte aan hun specifieke noden aanpassen. Ze worden ook begeleid met logistieke, facilitaire en technische ondersteuning. De drie gebouwen omvatten samen 62 modules, variërend van 125 tot 250 vierkante meter.